Orta Çağ'da Serahs (Sarahs)
Serakhs in the Middle Ages
  1. Tez No: 798687
  2. Yazar: GELDİNAZAR HAYDOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇOŞKUN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Serahs, Baktria, Horasan, Türkmenistan, Tecen Nehri, Serahs Kalesi, Sarakhs, Khorasan, Turkmenistan, Bactria, Tecen River, Sarakhs Castle
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bugünkü Türkmenistan sınırlarında bulunan Serahs, tarihin her döneminde önemini koruyan bir merkez olmuştur. Perslerin hükümdarı I. Serhas'ın kurduğuna inanılan şehir, önceleri Grek coğrafyacılar tarafından adlandırılan Baktria bölgesinin içerisine sokulmuştur. Sâsânîler zamanında bölgeye verilmiş olan Horasan ismi bundan sonra gelen Türk-İslam devletleri tarafından da kabul görmüştür. Serahs, bundan itibaren İsam coğrafyacıları tarafından da Horasan şehirlerinden birisi olarak zikredilmiştir. Şehrin kurulmuş olduğu bölge hakkında yapılan arkeolojik çalışmaların yetersizliği, şehrin tarihinin incelenmesi hususunda önemli bir sorun teşkil etmektedir. Yağılan son derece cüzi arkeolojik kazılar neticesinde şehrin eskiden son derece verimli bir vaha üzerinde kurulmuş olduğu, ancak onuncu yüzyıllardan sonra bu hüviyetini kaybederek çölleşmeye başladığı ortaya çıkarılmıştır. Persler tarafından kurulan Serahs, Büyük İskender'in doğu seferi sırasında fethedilen şehirlerden birisi olmuştur. Sonra İskender'in ardılı olan Seleukoslar'ın idaresine girmiştir. Daha sonra İran'ın köklü hanedanlarından Partlar ve Sâsânîler bu şehre egemen olmuştur. İslam fetihleri ile birlikte Arapların eline geçen Serahs, onuncu yüzyıldan itibaren Türk devletlerinin yönetimine girmiştir. Selçuklu, Harezmşah, İlhanlı ve son olarakta Timur devletinin bir parçası olmuştur. Bu önemli şehrin hakkında hususi bir çalışmanın olmaması bizi bu boşluğun doldurulmasına yöneltmiştir.
Özet (Çeviri)
Serahs, located on the borders of today's Turkmenistan, has been a center that maintains its importance in every period of history. The city, which is believed to have been founded by Xerxes I, the ruler of the Persians, was inserted into the Bactria region, which was previously called by the Greek geographers. The name Khorasan, which was given to the region during the Sassanid period, was also accepted by the Turkish-Islamic states that came after that. Serahs has been mentioned as one of the cities of Khorasan by the geographers of Isam from now on. The inadequacy of archaeological studies on the area where the city was founded poses an important problem in examining the history of the city. As a result of the extremely small archaeological excavations, it was revealed that the city was once founded on an extremely fertile oasis, but after the tenth centuries it lost this identity and started to become a desert. Founded by the Persians, Serahs became one of the cities conquered during Alexander the Great's eastern campaign. Then it came under the rule of the Seleucids, the successor of Alexander. Later, the Parthians and Sassanids, one of the deep-rooted dynasties of Iran, dominated this city. Serahs, which was captured by the Arabs with the Islamic conquests, came under the rule of the Turkish states from the tenth century. It became a part of Seljuk, Harezmşah, İlhanlı and finally Timur state. The lack of a special study about this important city has led us to fill this gap.