Nizâmî-yi Gencevî'nin Mahzenü'l Esrâr adlı Mesnevisi'nin nüshaları
Manuscripts and printed copies of Nizami Ganjavi's Makhzan Al-Asrar
  1. Tez No: 942367
  2. Yazar: SOMAY ÖZLEM İLDEŞ KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nizâmî-yi Gencevî, Hamse, Penc Genc, Mahzenü'l-Esrâr, Hüsrev ve Şirin, Leylâ ve Mecnûn, Heft Peyker, İskendernâme, el yazması, nüsha, Nezâmî-yi Ganjavî, Khamsah, Panj Ganj, Makhzan al-Asrâr, Khosrow and Shirin, Layla and Majnun, Haft Paykar, Iskandarnama, Manuscript, Copy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 606
Özet
Bu çalışmada, Fars edebiyatında Hamse türünün ilk örneği olan ve Nizâmî-yi Gencevî tarafından kaleme alınan Mahzenü'l-Esrâr adlı mesnevinin el yazması nüshaları incelenmiştir. Nüshalar, bulundukları ülke ve kütüphanelere göre alfabetik sıralanmış olup, fiziksel özellikleri ve kuyudat unsurları da ayrıntılı biçimde işlenmiştir. Üç bölümden meydana gelen bu çalışmanın ilk bölümünde Mahzenü'l-Esrâr nüshalarına dair hazırlanan bilimsel dergi makaleleri, tezler, tenkitli ve modern neşirlerin bulunduğu geniş bir literatür çalışmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde Mahzenü'l-Esrâr'ın yazma ve matbu nüshaları, bulunduğu ülke ve kütüphanelere göre sıralanacak biçimde numara verilerek listelenmiş ve nüsha bilgileri mufassal biçimde sunulmuştur. Son kısımda ise derlenen nüshaların müstensihleri, istinsah yerleri ve tarihlerinin incelenmesi yoluyla bir analiz sonucu ortaya çıkmış, bu sonuçlar çeşitli indeks, tablo ve grafiklerle desteklenerek Mahzenü'l-Esrâr'ın istinsah yoğunluğu bakımından bir okuması da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the manuscript copies of Mahzenü'l-Esrâr, a masnavi written by Nizâmî-yi Gencevî and recognized as the first example of the Hamse genre in Persian literature. The manuscripts are alphabetically organized according to the countries and libraries where they are held, with detailed descriptions of their physical characteristics and colophon elements. The study is divided into three sections. The first section presents an extensive literature review, including academic journal articles, theses, critical editions, and modern publications related to the Mahzenü'l-Esrâr manuscripts. The second section lists the manuscript and printed copies of Mahzenü'l-Esrâr, organized by country and library, with comprehensive details for each copy. The final section analyzes the scribes, copying locations, and dates of the collected manuscripts, supported by indices, tables, and charts, offering insights into the copying intensity of Mahzenü'l-Esrâr.