Genel pediatri polikliniğine başvuran 5-18 yaş grubu obez ve normal kilolu hastalarda demir eksikliği anemisi görülme oranlarının karşılaştırılması
Comparison of iron deficiency anemia in 5-18 years of obse and normal weight patients applied to general pediatric clinic
- Tez No: 798727
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anemi, BMI, BMI SDS, BMI persentili, Demir, Demir eksikliği, Ferritin, Obezite, Anemia, BMI, BMI SDS, BMI percentile, Iron, Iron deficiency, Ferritin, Obesity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma toplumda sıklığı giderek artan ve bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin sebep olabileceği düşünülen risklerden biri olan demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin ilişkisinin olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuca göre de bu eksikliği önleyebilmenin sağlanması, demir eksikliği ve anemiye bağlı diğer komorbid hastalıkların azaltılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, tanımlayıcı ve retrospektif olan bu çalışmada SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.01.2022 ile 31.12.2022 tarihleri arasında Genel Pediatri polikliniklere ayaktan başvuran yaklaşık 2500 hasta değerlendirildi. 5-18 yaş arası sistemde başvurusu olan hastaların aynı tarihli boy, kilo ve kan parametreleri bakılarak incelendi. Belirtilen tarih aralığında dahil edilme kriterlerine uyan 157 normal kilolu ve 156 obez hastanın verileri hastane kayıt sistemi üzerinden elde edildi. Çalışmaya 5 percentil altı ve 85-95 percentil arasında olanlar dahil edilmedi. Ayrıca demir tedavisi alanlar da çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, boy, vücut ağırlığı, BMI, BMI SDS, BMI persentilleri, eş zamanlı bakılan; hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, RBC, WBC, MPV, Ne, demir, UIBC, ferritin, değerleri kayıt altına alındı. Hastaların BMI, BMI SDS VE BMI persentilleri Olcay Neyzi verilerine göre hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 182(%58,1)'si kızdı. 5-12 yaşları arasında yer alan hasta sayısı 164(%52,4) olup, 12-18 yaşları arasında yer alan hasta sayısı 149(%47,6)'du. 156(%49,8)'sı obez, 157(%50,2)'si normal kilolu olmak üzere çalışmaya toplam 313 hasta dahil edildi. Hastaların 172(%55,0)'sinde demir ekikliği saptandı. Hastaların 83(%26,7)'ünde anemi saptandı. HGB, ferritin ve demir değerleri ile obezite varlığı arasında istatiksel olarak bir farklılık saptandı. Obez olanların HGB, ferritin ve demir ortalaması, obez olmayanlara göre daha yüksek olarak saptandı. Demir eksikliği ve anemi tanısı ile obezite varlığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı. Demir eksikliği ve anemi tanısı obez olan hastalarda daha az görülmekteydi. Sonuç: Çocuk ve ergenlerde görülen obezite demir eksikliği ve demir eksikliği anemisine neden olmamaktadır. Hastaların içinde bulundukları çevre, sosyoekonomik seviyenin düşük olması ve beslenme düzeyinin yetersiz olması demir eksikliği ve bunun ilerlemesi de demir eksikliği anemisine neden olmaktadır. Obezlerde kalori alımının fazla olmasının yanı sıra gerekli vitamin ve mineralleri de almaları nedeniyle demir eksikliği ve anemi daha az görülüyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study was carried out to show whether there is a relationship between iron deficiency and iron deficiency anemia, which is one of the risks thought to be caused by obesity, which is a public increasing health problem. According to the results obtained, it is aimed to prevent this deficiency and to reduce iron deficiency and other comorbid diseases related to anemia. Materials and Methods: In this single-centered, descriptive and retrospective study, SBU Ankara Dr. Approximately 2500 outpatients who applied to the outpatient clinics of General Pediatrics between 01.01.2022 and 31.12.2022 at Sami Ulus Gynecology and Childhood Health and Diseases Training and Research Hospital were evaluated. The cases who applied in the system between the ages of 5-18 were examined by looking at the height, weight and blood parameters of the same date. Data of 157 normal weight and 156 obese patients who met the inclusion criteria were obtained from the hospital registry system during the specified date range. Those below 5 percentile and between 85-95 percentile were not included in the study. In addition, those receiving iron therapy were not included in the study. Age and gender, height, body weight, BMI, BMI SDS, BMI percentiles and concurrent hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, RBC, WBC, MPV, Ne, Iron, UIBC, ferritin values of the patients were recorded. According to Olcay Neyzi data, the BMI, BMI SDS and BMI percentiles of the patients were calculated. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.0 package program was used for statistical analysis of the data. Findings: The number of female patients included in the study was 182 (58.1%). The number of patients between the ages of 5-12 was 164 (52.4%), and the number of patients between the ages of 12-18 was 149 (47.6%). Out of a total of 313 patients included in the study, 156 (49.8%) patients were obese and 157 (50.2%) patients were of normal weight. Iron deficiency was detected in 172 (55.0%) of the patients. Anemia was detected in 83 (26.7%) of the patients. A statistically significant difference was found between HGB, ferritin and iron values and the presence of obesity. The mean HGB, ferritin and iron levels of the obese were higher than those of the non-obese. A statistically significant difference was found between the diagnosis of iron deficiency and anemia and obesity. Iron deficiency and anemia were less common in obese patients. Conclusion: Obesity in children and adolescents does not cause iron deficiency and iron deficiency anemia. The environment in which the patients live, the low socioeconomic level and the inadequate nutritional level cause iron deficiency and its progression causes iron deficiency anemia. Iron deficiency and anemia may be less common in obese people due to the high calorie intake, as well as the intake of necessary vitamins and minerals.