Evli bireylerin iletişim becerilerinin evlilik yaşam doyumu ve aile yılmazlığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of communication skills on life satisfaction and family resilience
- Tez No: 798790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerisi, Evlilik Doyumu, Aile Yılmazlığı, Communications Skills, Marital Satisfaction and Family Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin iletişim becerileri, evlilik yaşam doyumu ve aile yılmazlık düzeyleri arasındaki ilişkileri ortaya koymak ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, yıllık gelir, evlenme yöntemi, evlilik süresi ve çocuk sayısı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu çerçevede evli bireylerin iletişim becerilerinin evlilik yaşam doyumu düzeyleri ve aile yılmazlık düzeylerini yordayıp yordamadığı da araştılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinde yaşayan 422 evli birey (291 kadın, 131 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak katılımcıların iletişim becerilerini ölçmek için İletişim Becerileri Ölçeği, evlilik doyumlarını ölçmek için Evlilik Yaşam Ölçeği ve ailelerin yılmazlık düzeylerini ölçmek için Aile Yılmazlık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilmiş olan veriler için betimleyici analizler, korelasyon analizleri, çoklu doğrusal regresyon analizleri ve ilgili fark testleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre evlilikte iletişim becerileri, aile yılmazlığı ve evlilik yaşam doyumu değişenleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Ayrıca iletişim becerilerinin hem aile yılmazlığını hem de evlilik yaşam doyumunu yordadığı görülmüştür. Yapılan analizler incelendiğinde; cinsiyet, yaş, gelir durumu, evlenme biçimi ve evlilik süresi değişkenlerine göre bazı anlamlı farkların olduğu ancak çocuk sayısı ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıkların olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular alan bilgisi ve başka araştırmalara göre tartışılmış ve bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the relationships between communication skills, marital life satisfaction and family resilience levels of married individuals and examine whether these variables differ according to gender, age, education level, annual income, marriage method, duration of marriage and number of children. In this context , it was also investigated whether the predict of the communication skills of married individuals on marital life satisfaction and family resilience levels. Correlational survey model was used in this research. The study group of the research consists of 422 married people (291 women, 131 men) who live in Istanbul. As data collection tools in the research, the communication skills scale was used to measure the communication skills of the participants. To measure of marriage satisfaction, marital life scale was used. To measure of family resilience level, family resilience scale and personal information form was used. Descriptive analyzes, correlation analyzes, multiple linear regression analyzes and related difference tests were performed for the data obtained from the research. According to the result of the research, there are positive and significant relationships between the variables of communication skills, family resilience and marital life satisfaction in marriage. In addition, it was observed that communication skills predicted both family resilience and marital life satisfaction. When the analyzes are examined; it was observed that there were some significant differences according to the variables of gender, age, income status, marriage type and duration of marriage but there were not significant differences according to the variables of the number of children and educational status. The obtained findings were discussed according to the field knowledge and other studies. Also some suggestion were developed.