2002-2018 Yılları Arası Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kadın Seçmene Yönelik Politika ve Kampanyaları
Adalet ve Kalkınma Party's Policies and Campaigns for Women Voters Between 2002-2018
  1. Tez No: 798807
  2. Yazar: TACEDDİN ORDUKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE BURCU KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ak Parti, Cinsiyet, Cinsiyet Algısı, Kadın Politikaları, Kadın Kampanyaları, Ak Party, Gender, Gender Perception, Women's Policies, Women's Campaigns
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bireyin; biyolojik, fizyolojik ve genetik faktörler açısından farklılığı sebebiyle cinsiyet ayrımıyla sınıflandırılması topluma nüfuz etmiş bir anlayıştır. Bu anlayışın birçok etkenle beraber cinsiyet algısına dönüşmesiyle, cinsiyetlere rol, sorumluluk ve konum belirlenmektedir. Tarif edilen işleyiş neticesinde cinslere verilen değer ve sunulan imkânlarda farklılık görülmektedir. Böylece demokratik düşünce sistemine uymayan eşitsizlik halleri doğabilmekte ve bu durum tam demokrasinin tesis edilmesine engel olabilmektedir. Yönetimlerin, mevcut olan bu sorunun çözümü noktasında hak ve özgürlükler açısından daha çok mahrumiyet yaşayan kadına özel eylemleri, kadın politikaları olgusunu meydana getirmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk siyasetinde koalisyon hükümetleri ile sancılı bir süreç sonrasında tek başına iktidara gelen Ak Parti'nin, 2002-2018 yılları arası kadın politika ve kampanyalarının tespit edilmesi ve incelenmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda tespit edilmiş olan birtakım politika ve kampanyaların, söylem ve içerik analizleri bilgi kaynaklarının izin verdiği ölçüde yapılmaya çalışılmıştır. Ak Parti'nin, belirtilen yıllar arasında kadının temel hak ve özgürlüklerini koruyucu, ailedeki konumunu öncülleyen, eğitim ve istihdamına yönelik politika ve kampanyalar gerçekleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The classification of the individual by gender, due to her/his differences in terms of biological, physiological and genetic factors, is an understanding that has permeated the society. Roles, responsibilities and positions are determined for the genders by the transformation of this understanding into the perception of gender with many factors. As a result of the described process, there is a difference in the value given to the genders and the opportunities offered. Thus, inequality situations that do not comply with the democratic thought system may arise and this situation may prevent the establishment of full democracy. The specific actions of the administrations on women, who experience more deprivation in terms of rights and freedoms at the point of solving this existing problem, create the phenomenon of women's policies. The aim of this study is to determine and examine the women's policies and campaigns of the Ak Party, which came to power alone after a painful process with the coalition governments in Turkish politics, between 2002-2018. The discourse and content analyzes of some policies and campaigns determined in line with the purpose of the study were tried to be made to the extent allowed by the information sources. Between 2002 and 2018, the AK Party carried out policies and campaigns protecting women's fundamental rights and freedoms, prioritizing their position in the family, and for their education and employment.