The impact of coopetition-based innovation on performance in non-profits
İşbirliğine dayalı inovasyonun kar amacı olmayan ortaklarda performans üzerindeki etkisi
- Tez No: 798841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELLA GULSHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Co-opetition, Innovative Climate, Performance, Non-profit organizations
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Nihai ayrım çizgisi, birlikte çalışma ve stratejik ortaklıklar gibi ilgili fikirlerden ayırır. Rekabetçi paradigma, ortak rekabetin rekabete aykırı veya gizli anlaşmanın uzun sürmesi (Jorde ve Teece, 1990). Ortak rekabetin işbirliği yönü, bağlantıların dağıtım kaynakları bütünleştirerek tüm parçaları için değer üretmeye çalışır. karmaşık ve çok boyutlu bir olgu olduğu için rekabeti tek bir parçacıktan kavramak yetersizdir. Bu nedenle, rakipler arasındaki işbirliğinin itici güçleri, işbirlikçi/rekabetçi etkileşimlere yol açan bilgi ve bu tür Ortaklıkların sonuçları ve yansımaları, amacı gütmeyen özellikler yenilik ve performans üzerindekileri anlamak için önemlidir. Bu notu, Irak'taki kâr amacı gütmeyen Araştırmak için nicel araştırma tasarımı kullanıldı. Amaçlı harcama en uygun çalıştırma tekniğidir, çünkü elde edilmesi yalnızca kar amacı gütmeyen ipuçları yanıtlayıcı olarak dahil edilmiştir. Anket, Irak'taki 209 amacı gütmeyen kuruluşa dağıtıldı. 153 geçerli yanıt toplandı ve veri analizi için geçerli. Sonuçlar, her üç varsayımın de kabul edilmesi geçti. Ayrıca, işletim ortamıyla işbirliğine dayalı bağlantılar geliştiren ve Benzer sonuçlara yönelik çalışan kar amacı gütmeyen gruplar, performansı artırmada başarılıdır. Ayrıca, kar amaçlı gütmeyen bölümlerle ilgili açıklamalara girme ve yeni iş uygulamalarını alma gereksinimi daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The ultimate dividing line distinguishes co-opetition from related ideas such as cooperation and strategic partnerships. The competitive paradigm suggests that co-opetition is anti-competitive or collusion (Jorde & Teece, 1990). The collaboration aspect of co-opetition tries to produce value for all stakeholders by integrating the complementary resources of competitors. It is insufficient to comprehend co-opetition through a single lens because it is a complex and multidimensional phenomenon. Therefore, the drivers of co-opetition among competitors, the steps that lead to cooperative/competitive interactions, and the results and repercussions of such partnerships are significant to understand the impact on innovation and performance of non- profits. This study has used quantitative research design to survey the non-profits from Iraq. Purposive sampling is the most appropriate sampling technique because the study only included managers of non-profit organizations as respondents. The questionnaire was floated to 209 non- profit organizations in Iraq. 153 valid responses were collected and used for the data analysis. The results indicated that all three hypotheses are accepted. Moreover, non-profit groups that develop cooperative links to innovative climate and work toward similar goals are successful to achieve the improve performance. Further, nonprofit organizations have a higher need to engage in competitive relationships and embrace new business practices.