The effect of ethnocentrism level of consumers on country of origin: A study with Chinese household appliances
Tüketicilerin etnosentrizm düzeyinin menşe ülke üzerindeki etkisi: Çin ev aletleri ile bir araştırma
  1. Tez No: 798842
  2. Yazar: BÜŞRA DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Menşe Ülke, Çin Menşeli Ev aletleri, Sosyodemografik Faktörler, Tüketici Etnosentrizmi, County of Origin, Chinese Household Appliances, Sociodemographic Attributes, Consumer Ethnocentrism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tüketicilerin etnosentrizm düzeylerinin menşe ülke üzerine etkisi satın alma niyetlerini güçlü bir şekilde yönlendirmektedir.Bundan dolayı, ithalat yöntemiyle ticari faaliyetlerde bulunan firmaların ürün tedarik etmek ve hangi ülkelerden ürün ve hizmet almaları gerektiğini belirlemeleri açısından oldukça önemlidir. Hedef pazardaki potansiyel müşterilerin sosyo-demografik özellikleri, menşe ülkeyi ve tüketici etnosentrizmini etkileyen önemli unsurlardır. Ayrıca söz konusu demografik özellikler etnosentrizm ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma, seçilmiş bir grup Türk tüketicinin etnosentrizm düzeylerinin Çin menşeili ev aletleri satın alma niyetlerini ne şekilde etkilediğini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmanın uygulama aşamasına, 360 tüketici katkı sağlamıştır. Veriler, anket yardımıyla katılımcıların sağladığı bilgiler ışığında analiz edilmiştir. Cetscale ve COO ölçekleriyle elde edilen bu veriler için faktör analizi uygulanmıştır. Ayrıca her bir ölçeğin Cronbach's Alpha değerleri incelenmiştir.Sonrasında hipotezler için korelasyon ve basit lineer regresyon analizleri uygulanmıştır. Sosyodemografik özellikler için de bağımsız gruplar T-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır.Çalışma sonucunda, araştırmanın başlangıç aşamasında önerilen hipotezlerin bulgularla desteklendiği tespit edilmiştir.Yapılan tüm analizler sonucunda, tüketici etnosentrizminin ev aletleri ürün kategorisinde Çin menşeli ürünler için tüketicilerin satın alma kararı doğrultusunda sosyodemografik özelliklerden cinsiyet, medeni durum, yaş ve gelir seviyesi ile ilişkili olduğu sonucuna varılırken; eğitim durumuyla ilişkili olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of consumers' ethnocentrism levels on the country of origin strongly influences their purchasing intentions. Therefore, it is very important for companies engaged in commercial activities with the import method in terms of supplying products and determining from which countries they should buy products and services. The socio-demographic characteristics of potential customers in the target market are important factors affecting the country of origin and consumer ethnocentrism. In addition, these demographic characteristics are closely related to ethnocentrism. This study aimed to investigate how the ethnocentrism levels of a selected group of Turkish consumers affect their intention to purchase Chinese home appliances. 360 consumers contributed to the implementation phase of the study. The data were analyzed in the light of the information provided by the participants with the help of a questionnaire. Factor analysis was applied for these data obtained with Cetscale and COO scales. In addition, Cronbach's Alpha values of each scale were examined. Afterwards, correlation and simple linear regression analyzes were applied for the hypotheses. Independent groups T-test and ANOVA test were also applied for sociodemographic characteristics. As a result of the study, it was determined that the hypotheses proposed at the beginning of the research were supported by the findings. While it is concluded that it is related to marital status, age and income level; It was found that it was not related to education status.