Kontrast madde nefropatisi tanısında bir biyobelirteç olarak sirtuin-1
Sirtuin-1 as a biomarker in the diagnosis of contrast induced nephropathy
  1. Tez No: 798917
  2. Yazar: MELİS ARDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA BÜLENT GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, Sirtuin-1, erken tanı, biyobelirteç, Contrast induced nephropathy, Sirtuin-1, early diagnosis, biomarker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sirtuin-1 düzeyinin kontrast madde nefropatisinin erken tanısında kullanılabilirliği ve muhtemel prognostik önemi gösterilmek istenmiştir. Yöntem ve gereç: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde koroner anjiografi yapılmak üzere yatırılarak takip edilen 50 hasta dahil edildi. Tüm hastaların kontrast madde maruziyeti öncesi ve kontrast madde maruziyetinin 24. ve 72. saatlerde serum kreatinin ve serum sirtuin-1 düzeyleri çalışıldı. Kontrast madde nefropatisi gelişen ve gelişmeyen hastaların serum Sirtuin-1 düzeyleri, komorbiditeleri ve kullandıkları ilaçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan 50 hastanın %34'ünde kontrast madde nefropatisi gelişti. Demografik açıdan bakıldığında ABH olan grup ile kontrol grubu arasında belirgin farklılık yoktu. SIRT1 düzeylerindeki işlem öncesine göre saptanan düşüş hem birinci hem de üçüncü günde anlamlı düzeyde olmadı. Sonuç: Çalışmamızda KMN gelişen hastaların SIRT1 düzeyinde anlamlı bir düşüş olmadı. Bu açıdan bakıldığında da KMN erken tanısında serum SIRT1'in uygun bir belirteç olmadığı kanısındayız. Ancak bu konuda yapılacak daha geniş çalışmalarla bulgularımızın doğruluğunun karşılaştırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to show the possible prognostic value of Sirtuin-1 level in the early diagnosis of contrast-induced nephropathy. Methods and Materials: 50 patients who were hospitalized for coronary angiography in Cardiology Intensive Care Unit of the University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. Serum creatinine and serum sirtuin-1 levels were studied in all patients before procedure and at the 24th and 72nd hours of contrast material exposure. Serum sirtuin-1 levels, comorbidities and drug used were compared in patients with and without contrast media nephropathy. Results: Contrast nephropathy developed in 34% of patients, there was no significant difference in demographic characteristics between the two groups. The decrease in SIRT1 levels compared to the pre-procedure was not significant on both the first and third days. Conclusion: In this study, Sirtuin-1 did not show the expected benefit in early recognition of contrast media nephropathy. However, a decreasing trend was observed in Sirtuin-1 levels in CIN patients, so comprehensive studies need to compare our findings accuracy.