Galvanik deri cevabı (GSR) değerinin periferik blok etkinliğini ölçmede kullanımı
Using galvanic skin response (GSR) value to measure peripheral block efficiency
  1. Tez No: 798982
  2. Yazar: FİKRET ÖZERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİME TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Galvanik Deri Cevabı (GSR), Sempatik blok, İnfraklaviküler blok
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
AMAÇ: Başarılı brakial sinir blokajı, sempatik liflerin bloke olmasına bağlı olarak lokal vazodilatasyon, artmış lokal kan akımı, deri sıcaklığında artma, duyu ve motor fonksiyonların değerlendirilmesi ile belirlenir. Ancak, yoğun ameliyathane şartlarında, özellikle ameliyat öncesi veya sırasında sinir blokajı yeterliliğini teyit etmek için bu klinik bulgular yeterince hızlı görünmeyebilir ve klinik karar vermek için kullanılamayabilir. Blok başarısının değerlendirilmesi için geleneksel yöntemler zaman alıcıdır ve hasta iş birliğine ihtiyaç duyar. Bloğun başarısı için hasta kooperasyonu gerektirmeyen, hızlı değerlendirme sağlayan invaziv olmayan yöntem olan Galvanik Deri Cevabı (GSR) değerinin periferik sinir bloklarının yeterliliğini değerlendirmek için güvenilir ve objektif bir yöntem olabileceğini göstermeyi amaçladık. YÖNTEM: Bu araştırma; prospektif gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya üst ekstremite dirsek proksimaline ortopedik cerrahi yapılan ASA 1-2, 18-65 yaş arası 50 hasta alındı. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, kilo, boy), laboratuar parametreleri (hemoglobin, hematokrit, platelet, Na, K+, Ca+), hemodinamik parametreler (KAH, NİAB, SpO2) kayıt altına alındı. Hastaların infraklavikular blok uygulanan kol ve blok uygulanmayan kolda blok öncesi ve blok sonrası 0, 5, 10, 15, 30 dakikadaki ve postoperatif 0, 15, 30 dakikadaki her iki elin 2. ve 3. parmağından GSR değerleri kaydedildi. Blok sonrası pinprick, soğuk duyu testi ve modifiye bromage skalası bakıldı. Hastalar 30. dakikada operasyon masasına alındı. BULGULAR: Pinprick testi ortalama 6,33±1,56 dakikada %84 pozitif olarak ölçüldü. Pinprick testinin pozitif olduğu GSR değer ortalaması 383,32±70,79 olarak hesaplandı. Sıcak soğuk duyu testi ortalama 5,27±1,06 dakikada %88 pozitif olarak ölçüldü. Sıcak soğuk duyu testinin pozitif olduğu GSR değer ortalaması 339,35±88,82 olarak hesaplandı. Modifiye bromage skala testi evre-2, 6,40±1,33 dakikada pozitif oldu ve bu dönemde ölçülen GSR değer ortalaması 395,74±49 olarak hesaplandı. Modifiye bromage skala testi evre-3, 11,65±1,60 dakikada pozitif oldu ve bu dönemde ölçülen GSR değer ortalaması 365,96±61,92 olarak hesaplandı. Yapılan ROC analizi sonucunda blok başarısını öngörmede pinprick testi ve modifiye bromage skala testi sonucunda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmışken sıcak soğuk testinde ise anlamlı fark saptanmamıştır. SONUÇ: Bu çalışma ile; geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında GSR'nin başarılı bir sempatik blokajın güvenilir ve hızlı bir göstergesi olabileceği sonucuna varıldı. GSR kolay klinik uygulanabilirliği olan invaziv olmayan bir monitör olarak, brakial blokların performansı sırasında prosedürel doğruluğu ve etkinliği artırma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Successful brachial nerve blockade is determined by local vasodilation, increased local blood flow, increased skin temperature, and evaluation of sensory and motor functions due to sympathetic fiber blockade. However, these clinical findings may not appear quickly enough to confirm the adequacy of nerve blockade, especially before or during intensive operating room conditions, and may not be used in clinical decision. Traditional methods are time consuming and require patient cooperation to assess block success. We aimed to show that the Galvanic Skin Response (GSR) value, which is a non-invasive method that does not require patient cooperation for the success of the block, can be a reliable and objective method to evaluate the adequacy of peripheral nerve blocks. METHODS: It was planned as a prospective observational study. Fifty patients, ASA 1-2, aged 18-65 years, who underwent orthopedic surgery to the proximal upper extremity elbow were included in the study. Demographic data (age, gender, weight, height), laboratory parameters (hemoglobin, hematocrit, platelet, Na, K+, Ca+), hemodynamic parameters (HR, NIAB, SpO2) of the patients were recorded. The GSR values of the patients before and after the block at 0, 5, 10, 15, 30 minutes and postoperative 0, 15, 30 minutes were recorded from the 2nd and 3rd fingers of both hands on the arm with and without infraclavicular block. After the block, pinprick, cold sense test and modified bromage scale were evaluated. The patients were taken to the operating table at 30 minutes. RESULTS: Pinprick test was measured as %84 positive in an average of 6,33±1,56 minutes. The mean GSR value for which the Pinprick test was positive was calculated as 383,32±70,79. The hot cold sense test was %88 positive in an average of 5,27±1,06 minutes. The mean GSR value for which the hot-cold sense test was positive was calculated as 339,35±88,82. The modified bromage scale test stage-2 was positive at 6,40±1,33 minutes and the mean GSR value measured in this period was calculated as 395,74±49. The modified bromage scale test stage-3 was positive at 11,65±1,60 minutes, and the mean GSR value measured in this period was calculated as 365,96±61,92. As a result of the ROC analysis, a statistically significant difference was found in predicting the success of the block as a result of the pinpyric test and the modified bromage scale test, while no significant difference was found in the hot cold test. CONCLUSION: With this study, it was concluded that GSR can be a reliable and rapid indicator of successful sympathetic blockade when compared with traditional methods. As a non-invasive monitor with easy clinical applicability, GSR has the potential to improve procedural accuracy and efficiency during the performance of brachial blocks. KEYWORDS: Galvanic Skin Response (GSR), Sympathetic block, Infraclavicular block