Sorgun göleti tabiat parkı ve çevresi (Güdül-Ankara) üzerine floristik bir araştırma
A floristic research on sorgun göleti nature park and its environs (Güdül-Ankara)
  1. Tez No: 799124
  2. Yazar: SİNA PETEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TARIKAHYA HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Flora, Güdül, Sorgun Göleti, Tabiat Parkı, Ankara, Flora, Güdül, Sorgun Göleti, Nature Park
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada Sorgun Göleti Tabiat Parkı (Güdül-Ankara) ve çevresinin tohumlu bitki florası araştırılmıştır. Haziran 2020'den Temmuz 2022'ye kadar araştırma alanına toplam 12 kez günü birlik arazi çalışması yapılmıştır. Arazi çalışmalarından toplanan bitki örnekleri teşhis edilmiştir. Araştırma sonucunda 43 familya ve 169 cinse ait 272 tür, 99 alttür, 33 varyete ve 1 formu içeren toplam 281 tür ve tür altı taksonun araştırma alanında yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Tespit edilen 281 taksondan 3'ü açık tohumlu bitkilerden, 278'i kapalı tohumlu bitkilerdendir. Araştırma alanında yayılışı tespit edilen familyalardan en fazla takson sayısına sahip olan ilk 3 familya; 39 takson ile Asteraceae, 37 takson ile Poaceae ve 36 takson ile Fabaceae familyalarıdır. En fazla takson sayısı tespit edilen ilk 4 cins ise 11 takson ile Trifolium, 7 takson ile Bromus, 6'şar takson ile Ranunculus ve Veronica cinsleridir. Araştırma alanında tespit edilen bitki taksonlarından 30'u Türkiye için endemiktir. 31 taksonun Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabına göre tehlike sınıfları tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 5'i“VU”kategorisinde, 26'sı ise“LC”kategorisindedir. Taksonların fitocoğrafik bölgeleri incelendiğinde, 42'sinin Avrupa-Sibirya, 31'inin İran-Turan ve 16'sının Akdeniz fitocoğrafik bölge elemanı olduğu saptanmıştır. Çalışma sonunda tespit edilen bulgular Ankara ilinde gerçekleştirilmiş 28 farklı flora çalışması ile floristik açıdan karşılaştırılmış ve benzerlik dendrogramı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the Spermatophyte flora of Sorgun Göleti Nature Park (GüdülAnkara) and its environs has been researched. From June 2020 to July 2022, a total of 12 daily field studies were carried out in the research area. Plant specimens collected from field studies have been identified. As a result of the research, 281 species and infraspecific taxa were recorded, including 272 species, 99 subspecies, 33 varieties and 1 form belonging to 43 families and 169 genera. Of the 281 recorded taxa, 3 were gymnosperm and 278 were angiosperm. The 3 families with the highest number of taxa were: Asteraceae with 39 taxa, Poaceae with 37 taxa and Fabaceae with 36 taxa. The 4 genera with the highest number of taxa were: Trifolium with 11 taxa, Bromus with 7 taxa, Ranunculus and Veronica with 6 taxa each. 30 endemic taxa were endemic to Turkey among the plant taxa recorded from the research area. Threat categories 31 taxa were determined according to Red Data Book of Turkish Plants. It has been recorded that 5 of these taxa were in the“VU”category, and 26 taxa were in the“LC”category. When the phytogeographic regions of the taxa were examined, it was determined that 42 of them were Euro-Siberian, 31 of them were Iran-Turanian and 16 of them were Mediterranean phytogeographical region members. Results of the study were compared floristically with 28 different flora studies carried out in Ankara and a similarity dendrogram was created.