Ortaöğretimde görev yapan öğretmenlerin iş doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki (Bolu ili örneği)
The relationship between job satisfaction and professional burnout levels of teachers working in secondary education (Example of Bolu province)
- Tez No: 799133
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Mesleki Tükenmişlik, Öğretmen, Job Satisfaction, Occupational Burnout, Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı; Bolu ili ve ilçelerinde ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin iş doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmamızın çalışma evrenini; 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Bolu ili ve ilçelerinde kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya 360 öğretmen katılmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyeti, medeni durumu, yaşı, branşı, mesleki kıdemi, eğitim durumu, çalıştığı kurum türü ve mesleğini kendi isteğiyle seçip seçmeme durumuna göre iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin farklılaşma durumu parametrik olmayan Mann-Whitney U ya da Kruskal Wallis testleriyle analiz edilmiştir. Öğretmenlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Sperman Rho Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen istatistiksel bulguların anlamlılığı .05 düzeyinde sınanmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin duygusal tükenme düzeyinin ölçeğin geneli, duyarsızlaşma ve kişisel başarı düzeylerinden; içsel doyum düzeyinin genel doyum ve dışsal doyum düzeylerinden görece yüksek olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinde; cinsiyet, çalıştığı kurum türü ve mesleğini isteyerek seçme değişkenine göre anlamlı farklılık bulunurken; medeni durum, yaş, branş, mesleki kıdem ve eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinde; yaş, çalıştığı kurum türü, mesleğini isteyerek seçip seçmeme değişkenine göre anlamlı farklılık bulunurken; cinsiyet, medeni durum, branş, mesleki kıdem ve eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. İş doyum ölçeği ile mesleki tükenmişlik ölçeği arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the relationship between job satisfaction and professional burnout levels of teachers working in secondary schools in Bolu province and its districts. The universe of our research; It consists of teachers working in public secondary education institutions in Bolu province and districts in the 2020-2021 academic year. 360 teachers participated in the research. Personal Information Form, Minnesota Job Satisfaction Scale and Maslach Burnout Scale were used to collect data. The differentiation status of job satisfaction and burnout levels according to teachers' gender, marital status, age, branch, professional seniority and educational status type of institution where they work and whether they choose their profession voluntarily was determined by non-parametric Mann-Whitney U or Kruskal Wallis tests analyzed. The Sperman Rho Correlation technique was used to determine the relationship between teachers' job satisfaction and burnout levels. The significance of the statistical findings obtained from the study was tested at the .05 level. As a result of the research; teachers' emotional exhaustion level from the general scale, depersonalization and personal achievement levels; It was found that the level of internal satisfaction was relatively higher than the levels of general satisfaction and external satisfaction. Teachers' job satisfaction levels; While there is a significant difference according to gender, type of institution and the variable of choosing the profession willingly; There was no significant difference in the variables of marital status, age, branch, professional seniority and educational status. In the burnout levels of teachers; while there is a significant difference according to the variable of age, type of institution, whether to choose his profession voluntarily or not; no significant difference was found in the variables of gender, marital status, branch, professional seniority and educational status. A moderately significant negative correlation was found between the job satisfaction scale and the occupational burnout scale.