Gastrik karsinomlarda immunohistokimyasal olarak MTA-1, siklin d1 ve CD44 ekspresyonu ve klinikopatolojik prognostik faktörlerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Immunohistochemical expression of MTA-1, cyclin D1 and CD44 in gastric carcinomas and its relationship with clinicopathologic prognostic factors
  1. Tez No: 799134
  2. Yazar: ARDAN VERGİLİ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NEŞE EKİNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrik adenokarsinom, MTA-1, Siklin D1, CD44, Gastric adenocarcinoma, MTA-1, Cyclin D1, CD44
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Gastrik adenokarsinom dünyada kansere bağlı ölümlerin sık sebeplerinden biridir. Lauren sınıflamasına göre intestinal, diffüz ve mikst tip olarak sınıflandırılabilir. Yapılan bazı araştırmalarda MTA-1, Siklin D1 ve CD44 ekspresyonun bazı tümörlerin karsinogenezinde rol aldığı ve olumsuz prognostik faktörlerle ilişkili olduğu bildirilmektedir. Amaç: Gastrik adenokarsinomlarda immunohistokimya yöntemi ile tümöral hücrelerdeki MTA-1, Siklin D1 ve CD44 ekspresyonunun histopatolojik prognostik parametreler ile olan ilişkisini analiz etmektir. Bu konuda daha önce yapılmayan bir skorlama sistemi kullanılacak olup boyanma yoğunluğu ve oranı ayrı ayrı değerlendirilecek ve araştırılacaktır. Materyal ve metod: Çalışmaya İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2017 ile Aralık 2018 tarihleri arasında gastrik rezeksiyon materyalinde gastrik adenokarsinom tanısı almış 80 olgu dahil edildi. Neoadjuvan tedavi alan, Patoloji Kliniği arşivinde lamlarına/bloklarına ulaşılamayan, gastrik adenokarsinom dışında başka bir primer malignite tanısı alan ve tümör dışı sebeple gastrik rezeksiyon yapılan olgular çalışmaya dahil edilmemiştir. Olguların demografik, klinikopatolojik ve sağkalım verileri hastanemiz veritabanından kaydedilmiştir. Uygun olan tümöral lamlara kesitler alınırak MTA-1, Siklin D1 ve CD44 immunohistokimyası uygulandı ve ışık mikroskopu altında inceleme yapıldı. Sonuçlar istatistiksel yöntemler ile değerlendirildi. Bulgular: MTA-1 boyanma oranı ve yoğunluğundaki artış ile perinöral invazyon arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca MTA-1 boyanma yoğunluğuı fazla olan olgularda daha derin invazyon derinliği izlenmiştir. Ek olarak MTA-1'de oransal ekspresyon azlığı ile tümör lokalizasyon sayısı arasında negatif yönlü korelasyon saptanmıştır. Siklin D1 boyanma oranı fazla olan olgularda da daha derin invazyon saptanmış olup ek olarak tümör lokalizasyon sayısında da artış saptanmıştır. Siklin D1 boyanma oranı az olan olgularda daha az perinöral invazyon izlenmiştir. Siklin D1 boyanma yoğunluğu incelendiğinde Lauren sınıflamasına göre intestinal tip olan olgularda daha yoğun boyanma saptanmıştır. CD44'ün fazla oranda ekspresyonu ile perinöral invazyon ve intestinal tip morfoloji arasında pozitif, lenfovasküler invazyon ile negatif yönlü bir anlamlı korelasyon izlenmiştir. CD44'ün fazla yoğun boyandığı olgularda ise derin invazyon ve lenfovasküler invazyon sıklığı anlamlı olarak daha fazla saptanmıştır. Sonuç: Gastrik adenokarsinomlarda MTA-1, Siklin D1 ve CD44 ekspresyonu klinikopatolojik prognostik özelliklerle ilişki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric adenocarcinoma is one of the most common causes of cancer- related deaths worldwide. It can be classified as intestinal, diffuse and mixed type according to Lauren classification. Some studies have reported that MTA-1, Cyclin D1 and CD44 expression are involved in the carcinogenesis of some tumors and are associated with adverse prognostic factors. Objective: We aimed to analyze the relationship between MTA-1, Cyclin D1 and CD44 expression in tumoral cells and histopathological prognostic parameters by immunohistochemistry in gastric adenocarcinomas. An unprecedented scoring system will be used and staining intensity and ratio will be evaluated and investigated separately. Materials and methods: The study included 80 patients diagnosed with gastric adenocarcinoma in gastric resection material between January 2017 and December 2018 at İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Patients who received neoadjuvant treatment, whose slides/blocks could not be accessed in the archive of the Pathology Clinic, who were diagnosed with a primary malignancy other than gastric adenocarcinoma, and who underwent gastric resection for non-tumoral reasons were not included in the study. Demographic, clinicopathologic and survival data were recorded from our hospital database. Sections were taken from appropriate tumoral slides and MTA-1, Cyclin D1 and CD44 immunohistochemistry were performed and examined under light microscope. The results were evaluated by statistical methods. Results: There was a significant positive correlation between the increase in MTA-1 staining rate and intensity and perineural invasion. In addition, deeper depth of invasion was observed in cases with higher MTA-1 staining intensity. In addition, 68 there was a negative correlation between the proportional decrease in MTA-1 expression and the number of tumor localizations. Deeper invasion was also detected in cases with higher cyclin D1 staining rate and an increase in the number of tumor localizations was also detected. Less perineural invasion was observed in cases with less cyclin D1 staining. When the intensity of cyclin D1 staining was analyzed, more intense staining was found in cases with intestinal type according to Lauren classification. There was a significant positive correlation between CD44 overexpression, perineural invasion and intestinal type morphology and a negative correlation with lymphovascular invasion. The frequency of deep invasion and lymphovascular invasion was found to be significantly higher in cases with high CD44 staining. Conclusion: MTA-1, Cyclin D1 and CD44 expression correlate with clinicopathologic and prognostic features in gastric adenocarcinomas.