İç Anadolu Bölgesi Türkmen aşiretleri kırsal yerleşimlerine yönelik tipolojik ve morfolojik inceleme: Yabanlı Türkmen aşireti örneği, Kırşehir-Nevşehir
Typological and morphological analysis of the rural settlements of the Turkmen tribes in the middle Anatolian Region: The example of the Kirşehir-Nevşehir yabanli Turkmen tribe
- Tez No: 799157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SAKA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Mimari, yerleşim, morfoloji, tipoloji, Yabanlı Türkmen Aşireti, Rural architecture, settlement, morphology, typology, Yabanlı Turkmen Tribe
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Kentlerin mekânsal ve fiziksel şekillenmeleri bulundukları coğrafyanın iklim, topoğrafya, su kaynakları gibi doğal çevrelerinin yanı sıra insan ürünü yapılı çevreleri ve yaşam tarzlarını yansıtan sosyal çevrelerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu çevreler esasında kentlerin yerleşim morfolojisini yani formunu etkileyen dinamiklerdir. Bu dinamikler özgün kent yerleşimlerinin formlarını belirlediği gibi kırsal yerleşimlerin de formlarını belirler. Son yıllarda kentlerin iş gücü talebi, tarımda gerçekleşen makineleşme, değişen yaşam şartları, eğitim gibi nedenlerle kırsal alanlardan kentlere yaşanan yoğun göç hareketleri ile kırsal alanlar boşalmaktadır. Bu nedenle boşalan köylerdeki kırsal mimari miras ya bakımsızlıktan ya da kötü yapılaşmalar ile özgünlüklerini yitirmektedirler. Kırsal mimarinin barındırdığı gelenekler, kültürler, özgün yerleşim ve yapı dokularının ortaya konulmasının amaçlandığı bu tez kapsamında örnek seçilen kırsal yerleşimlerin geçmişten günümüze yerleşim morfolojisi, bu morfolojiye etki eden dinamikler ve yapı tipolojileri ortaya konulması amaçlanmıştır. Tezin konusunu kırsal mimariye örnek teşkil eden İç Anadolu'da bulunan Yabanlı Türkmen Aşireti'nin on iki köyü oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında literatür ve alan çalışması yürütülmüştür. Literatür çalışmasında kavramsal çerçeve ve alan hakkında tarihi araştırmalar yapılmış, geçmiş yıllara ait hava fotoğrafları ve nüfus bilgileri ilgili kurumlardan elde edilmiştir. Daha sonra alan çalışmasında yerleşim ve yapı tespitleri ile köylerde yaşayanlarla görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerle köylerin yerleşim morfolojileri ve yapı tipolojileri analiz edilerek ortaya konulmuştur. Sonuç olarak kültürel miras bağlamında Yabanlı Türkmen Aşireti'ne ait köylerin günümüz tespitleri yapılarak envanteri hazırlanmış ve gelecekte yapılacak koruma çalışmalarına altlık oluşturulmuştur. 2023, xxvii + 217 Sayfa
Özet (Çeviri)
The spatial and physical formation of cities emerge depending on social environment that reflects human-made environment and life style as well as natural environments like the climate, topography, water resources. These environments, in fact, are dynamics which affect the morphology of location, that is, form of location. These dynamics designate not only the forms of exclusive city settlement but also the forms of rural settlement. In recent years, rural areas have been evacuated by the intense migration movements from rural areas to cities due to reasons such as the labor demand of the cities, the mechanization of agriculture, changing living conditions and education. Therefore, the rural architectural heritage in the vacant villages lose their originality either due to neglect or bad construction. Within the scope of this thesis, which aims to reveal the traditions, cultures, original settlement and building textures of the rural architecture, it has been aimed to reveal the settlement morphology of the rural settlements selected as examples from the past to the present, the dynamics affecting this morphology and the building typologies. The theme of the thesis is composed of twelve villages of the Wild Turkmen Tribe in Central Anatolia, which set an example for rural architecture. Within the scope of the study, literature and field studies have been carried out. Then, the area settlement and building determinations and interviews with the people living in the villages. In the literature study, historical researches were made about the conceptual framework and the area, and aerial photographs and population information of the past years have been obtained from the relevant institutions. Subsequently, settlement and structure detections have been made through field work. With the data obtained, the settlement morphologies and building typologies of the villages have been revealed through analysis. As a result, the inventory of the villages belonging to the Wild Turkmen Tribe in the context of cultural heritage has been prepared by making today's detections and a base has been formed for future conservation studies. 2023, xxvii + 217 Pages