Adölesan polikistik over sendromlu hastalarda obezite ile oksidatif stres ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between obesity and oxidative stress in patients with adolescent polycystic ovary syndrome
- Tez No: 799156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANUHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu (PKOS), BKİ, Obezite, Oksidatif stres, TAS, TOS, OSI, Polycystic ovary syndrome(PCOS), BMI, Obesity, Oxidative stress, TAS, TOS, OSI
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu(PKOS), adölesan yaşlarda başlayıp üreme çağındaki kadınlarda çok görülen hastalıklardan biridir. PKOS hastaları; menstrüel disfonksiyona, hiperandrojenizim bulgularına(hirşutizm, akne gibi), metabolik sorunlara, artmış kardiyovasküler riske, insülin rezistansına, tip 2 diyabetus mellitus gelişim riskine, depresyon-anksiyete gibi ruhsal bozukluklara sahiptirler. Oksidatif stres; santral obezitesi olan, insülin rezistansı olan ve hiperandrojenik hastalarda yüksek düzeylerde seyreder. İnsülin rezistansında oksidatif stresle ilgili Türkiye'de ve dünyada insan ve hayvan çalışmalan yetersizdir. Bu bilgilere dayanarak biz bu çalışmamızda adölesan yaştaki PKOS hastalarinda, oksidatif stres parametreleri olan total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) düzeylerinin obeziteyle olan ilişkisine dair yeni veriler elde etmeyi amaçladik. Bu verilerden yola çıkarak adölesanlardaki polikistik over sendromunda zayif ve kilolu hastalar arasindaki farklılıkları gözlemleyerek TAS, TOS ve OSI düzeylerinin obezite ile koorelasyonu belirleyecegiz.. Gereç ve Yöntem alışmaya . 2.2 2 ve . 2.2 22 tar hler arasında Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine başvuran PKOS tanısı almayan normal kilolu 3 ve fazla kilolu/obez(BKI >24,8 kg/m2 ) 32 ve PKOS tanısı alıp normal kilolu olan 3 ve fazla kilolu/obez(BKI >24,8 kg/m2 ) 32 hasta olmak üzere dört grup oluşturuldu. alışma ç n Rotterdam kriterleri kullanılmış olup, 3 kr terden 2 s n n sağlanması durumunda PKOS tanısı konulmuştur. Hastaların tamamından araştırma zn ve aydınlantılmış onam alınmıştır. alışma ç n gruplardan alınan b lg ler, olgu raporu formlarına kayded lerek hastaların aç rutin tetkikler için verdiği kan örnekleri rutin zaten alınmış olan örneklerin analizi yapıldıktan sonra uygun saklama ortamlarında (-7 °C) TAS, TOS kitleriyle toplu analizi için analiz gününe kadar saklanmıştır. Tüm bireylerin serum glukoz, total testosteron, dehidroepiandrosteron sülfat(DHEA-S), luteinleştirici hormon(LH), folikül stimülan hormon(FSH), östrojen, progesteron, 7OH-progesteron,crp,alt,ast,üre,kreatinin ve hemogram düzeyleri belirlenmiştir. TAS ve TOS kitleri ile TAS, TOS ve OSI hesaplanmış olup gruplar arası farklılıklar incelendi. Bulgular alışma grupları arasında obez ve PKOS gruplarında total testesteron, 7-OH progesteron,DHEASO4,WBC, CRP, ALT değerleri, TAS, TOS ve OSI PKOS'lu bireylerden anlamlı olarak yüksekti. TOS ile OSI arasında kuvvetli bir korelasyon bulunurken; TAS ile OSI arasında orta derece bir korelasyon bulunmaktadır. Araştırma kapsamında özellikle Obez/PKOS grubu hastalarda diğer gruplara göre WBC değeri arttıkça TOS'un arttığı; CRP değeri arttıkça TAS'ın arttığı; TTESTOSTERON arttıkça TOS'un arttığı; ALT değeri arttıkça hem TAS'ın hem TOS'un arttığı bulunmuştur. Normal v Kilo/Normal Hasta ile Obez/PCOS gruplarında TOS ve TAS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Normal Kilo/PCOS ile Obez/PCOS ikili grup karşılaştırmasında TAS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu . Sonuç: alışmamızda PKOS'lu hastalarda ve PKOS olmayan hastalarda BKİ'ne göre fazla kilolu/obez olan ve fazla kilolu/obez olmayan olarak 4 gruba ayırarak özellikle PKOS ve obez grupta diğer gruplara oranla TAS, TOS ve OSI deki değişiklikleri gözlemledik. alışmamızda literatürde de saptanan bulgulara benzer olarak obezite ve PKOS ta influmatuvar bir sürecin de patoloji de etkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları ileri çalışmalar için temel bilgi sağlama açısından önemli olabilir ve verilerimizin kanıt düzeyini artırmak amacıyla daha büyük popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common diseases that starts in adolescence and is common in women of reproductive age. PCOS patients have menstrual dysfunction, signs of hyperandrogenism (such as hirsutism, acne), metabolic problems, increased cardiovascular risk, insulin resistance, risk of developing type 2 diabetes mellitus, and mental disorders such as depression-anxiety. Oxidative stress; It has high levels in patients with central obesity, insulin resistance and hyperandrogenicity. Human and animal studies on oxidative stress in insulin resistance in Turkey and in the world are insufficient. Based on this information, we aimed to obtain new data on the relationship between oxidative stress parameters, total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS), and oxidative stress index (OSI) levels, with obesity in adolescent PCOS patients. Based on these data, we will determine the correlation of TAS, TOS and OSI levels with obesity by observing the differences between thin and overweight patients in adolescent polycystic ovary syndrome. Material and Method: Between 01.02.2021 and 01.02.2022, Amasya University Sabuncuğlu Şerefeddin Education and Research Hospital Preferred to Gynecology and Obstetrics outpatient clinics, four groups were created, normal weight 31 and overweight/obese 32 not diagnosed with PKOS and taking the diagnosis of PKOS and being 30 patients with normal weight and overweight/obese (BKI >24.8 kg/m2) 32 patients. Rotterdam criteria have been used and PKOS has been diagnosed if 2 of the 3 criteria are provided. Research permission and enlightened consent were obtained from all patients. The information received from the groups for the study was recorded in the case report forms and the blood samples given by patients for hungry routine tetrics were analyzed in the appropriate storage media after the routine of the samples already taken (- 7 °C) TAS, It was stored until the day of analysis for batch analysis with TOS kits. Serum glucosis, total testosterone, dehydroepiandrosterone sulfate (DHEA-S), luteinizing hormone (LH), Follicle stimulant hormone (FSH), estrogen, progesterone, 17OHprogalt,cryton,creatinine and hemogram levels have been determined. TAS, TOS and OSI were calculated with TAS and TOS kits and differences between groups were examined. Result:Among the study groups, total testosterone, 17-OH progesterone, DHEASO4, WBC, CRP, ALT values, TAS, TOS and OSI were significantly higher in the obese and PCOS groups. While there is a strong correlation between TOS and OSI; There is a moderate degree between TAS and OSI. As part of the research, especially in the Obese/PKOS group patients, as the WBC value increased compared to other groups, TOS increased; TAS increasedas CRP value increased; TOS increasedas TTESTOSTERON increased; As the ALT value increased, it was found that both TAS and TOS increased. A statistically significant difference in TOS and TAS values was found in the Obese/PCOS groups with Normal Weight / Normal Patient. A statistically significant difference in TAS values was found in the Obese/PCOS binary group comparison with Normal Weight/PCOS. Conclusion: In our study, TAS divided into 4 groups with overweight/obese and nonoverweight/obese according to BKI in patients with PKOS and non-PKOS, especially in the PKOS and obese group compared to other groups, we observed changes in TOS and OSI. In our study, similar to the findings found in the literature, an inflammatory process in obesity and PKOS was found to be effective in pathology. The results of this study can be important for providing basic information for further studies, and larger population studies are needed to increase the level of evidence of our data.