Endülüs'te İslâm mezhepleri
Islamic sects in Andalusia
- Tez No: 799241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, fıkhi mezhepler, itikâdî mezhepler, Mâlikîlik, Zâhirîlik, Hâricîlik, Şiîlik, Andalusia, Fiqh sects, Faith sects, Malikism, Zahirism, Kharijites, Shiism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırmada, İslam kültür ve medeniyeti açısından önemli bir yere sahip olan Endülüs'e İslam mezheplerinin girişi, bölgedeki yayılma faaliyetleri, siyasi ve itikâdî iz düşümleri tarihsel veriler ışığında incelenmesi konu edinmektedir. Endülüs'ün fethinden itibaren hem fıkhi hem de siyasi ve itikâdî mezhepler bölgeye taşınmıştır. Endülüs'ün kendine özgü yapısı ile etkileşime giren mezhepler bölgede ana unsurlarını korumanın yanında farklılaşma ve değişme sürecine de girmişlerdir. Endülüs'te dini anlayışlar ve etnik çeşitlilik, iktidarın belirlenmesinde önemli etkiye sahip olmuşlardır. Bu durumun bir sonucu olarak Endülüs tarihinde birbirinden farklı yönetim anlayışlarına sahip olan beş dönem ortaya çıkmıştır. Endülüs'ün bu değişken yapısı içerisinde Mâlikîlik, neredeyse bütün dönemlerde etkisini ve gücünü hissettirerek ana mezhep haline gelmiştir. Endülüs'te temsil imkânı bulan diğer mezhepler bu durumdan sürekli etkilenmiş ve bu dinî yapıya uygun olarak gelişim ve değişim gösterebilmişlerdir. Üç bölümden oluşan araştırmanın, birinci bölümünde Endülüs siyasi tarihi, ikinci bölümünde fıkhi mezhepler, üçüncü bölümünde ise itikâdî mezhepler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the entrance of Islamic sects to Andalusia, which has an important place in terms of Islamic culture and civilization, the expansion activities in the region, the political and theological projections are examined in the light of historical data. Since the conquest of Andalusia, both fiqh, political and theological sects have moved to the region. The sects interacting with the unique structure of Andalusia have entered the process of differentiation and change as well as preserving their main elements in the region. In Andalusia, religious understandings and ethnic diversity had a significant impact on the determination of power. As a result of this situation, five periods with different management understandings have emerged in the history of Andalusia. Within this variable structure of Andalusia, Malikism has become the main sect by making its influence and power felt in almost all periods. Other sects that had the opportunity to be represented in Andalusia were constantly affected by this situation and were able to develop and change in accordance with this religious structure. The research, which consists of three parts, examines the political history of Andalusia in the first part, the fiqh sects in the second part, and the creed sects in the third part.