36 - 72 aylık çocuğu olan babaların katılımları ile cinsel eğitimde dil kullanma becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the participation of fathers with 36 - 72 months old children and their language use skills in sexual education
- Tez No: 799299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Cinsel Eğitim, Cinsel İletişim, Okul Öncesi, Father Involvement, Sex Education, Sexual Communication, Preschool
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 36-72 aylık çocuğa sahip olan babaların katılımları ile çocuklarıyla cinsel iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiş İstanbul'da yaşayan 36-72 aylık çocuğa sahip olan 191 baba oluşturmaktadır. Veriler Demografik Bilgi Formu, Baba Katılım Ölçeği (BAKÖ), Ebeveynler İçin Cinsel İletişim Ölçeği (ECİÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan normallik testleri sonucunda Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA, Post-Hoc testi ile değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Babaların katılımları ile yaş, daha önce cinsel eğitim alma durumu, ilk kez baba olma yaşı, algıladıkları gelir düzeyi, yaşadıkları yer, aile birlikteliği, sahip olunan çocuk sayısı, çocukların cinsiyeti, çocukların okul öncesi eğitime devam etme durumu değişkenleriyle anlamlı farklılık görülmezken; öğrenim durumu, çalıştıkları kurum türü, eşlerinin öğrenim durumu, eşlerin çalışma durumu, eşleri ile birlikte doğuma girme ve çocuklarına bir gün içerisinde ayırdıkları süre arasında anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Babaların çocuklarıyla cinsel iletişim becerileri ile yaş, daha önce cinsel eğitim alma durumu, eşlerin öğrenim durumu, algıladıkları gelir düzeyi, aile birlikteliği, sahip olunan çocuk sayısı, ilk kez baba olma yaşı, eşleri ile birlikte doğuma girme durumu, çocukların cinsiyeti, çocukların okul öncesi eğitime devam etme durumu ile anlamlı farklılık bulunmazken; öğrenim durumu, çalıştıkları kurum türü ve yaşanılan yer arasında anlamlı farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Son olarak babaların katılımları ve çocuklarıyla cinsel iletişim becerileri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak babaların katılım düzeyleri arttıkça çocuklarıyla olan cinsel ileitşim beceri düzeylerinin de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between the participation of fathers with 36-72 months old children and their sexual communication skills with their children. Materials and Methods: Relational screening model was used in the study. The study group consists of 191 fathers who have 36-72 months old children determined by snowball sampling method. The data were obtained by using the Demographic Information Form, The Father Participation Scale and the Sexual Communication Scale for Parents. As a result of the normality tests, Independent Sample T-Test, ANOVA, Post-Hoc test and Pearson Correlation analysis were used to determine the relationship between the variables. Results: While there was no significant difference between fathers' participation and age, previous sexual education, age at first fatherhood, perceived income level, place of residence, family coexistence, number of children, gender of children, and children's attendance at pre-school education; A significant difference was found between the education level, the type of institution they work in, the education level of their spouses, the state of giving birth with their spouses, and the time they allocate to their children in one day. Sexual communication skills of fathers with their children and age, previous sexual education status, education level of spouses, perceived income level, family unity, number of children, age of first father, birth with spouse, gender of children, preschool children While there was no significant difference with the status of continuing education and its variables; It has been determined that there is a significant difference between the education level, the type of institution they work and the place of residence. Finally, it was observed that there was a positive and significant relationship between the participation of fathers and their sexual communication skills with their children. Conclusion: As a result, it was observed that as fathers' participation levels increased, their sexual communication skills with their children also increased.