Klavikula kırıklarında eski nesil plaklardan yeni nesil kilitli plaklara geçme neleri çözdü
What solved the change from old generation plates to new generation locked plates in clavicula fractures?
  1. Tez No: 799348
  2. Yazar: GÖKHAN CİCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDINER KALACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kilitli Plak, Klavikula Kırığı, Quick DASH, Locked Plate, Clavicle Fracture, Quick DASH
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Klavikula, üst bedenle aksiler iskelet arasında önemli bir bağlantı noktasıdır. Buna bağlı olarak tüm kırıkların %3'ünü oluşturmaktadır. Omuz kırıkların ise %44'ünü oluşturur. Posttravmatik klavikula kırıkları konservatif ve operatif olarak farklı şekillerde tedavi edilebilir. Bu çalışmada plak uygulaması yapılan hastalarda eski tip klasik plak ile yeni tip kilitli plaklar arasında fonksiyonel farklılıklar ve cerrahi sonrasında meydana gelen komplikasyonlar incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde 01.01.2010 ile 31.12.2021 tarihleri arasında takip edilen ve klavikula kırığı olan hastalarda gerçekleştirilmiştir. Hastanede operasyon geçirmiş yetişkin hastalar, hastane kayıtları kullanılarak belirlenmiş ve çalışmaya dahil edilmiştir. Postoperatif altıncı ayda yapılan QuickDASH skorlaması, eklem açıklığı testleri ve hastaların demografik verileri, hastaların geçmiş bilgilerine ulaşılmış ve medikal takip bilgileri kullanılmıştır. Eski tip ve yeni tip plak uygulanan hastalardan elde edilen bilgiler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: 34'ü kadın olan 155 hastanın takip edildiği çalışmada ortalama yaş 33,94±14,24 olarak bulundu. En sık kırık neden trafik kazasıydı (%62,58). Kırık yerlerine göre sınıflandırıldığında, en sık saptanan kırık tipi Robinson 2B1'di. Hastaların ortalama QDash skorları 24,04±13,94 olarak bulundu. 53 hastaya eski tip plak uygulaması yapılırken, 102 hastaya yeni tip plak uygulaması yapıldı. Bu iki grup arasında VAS skorları ve QDash skorlarında anlamlı fark görülmedi. Yeni tip plak kullanımı, eski tip plak kullanımına göre kaynama süresini anlamlı ölçüde kısaltmaktadır (p=0,285). Ek yaralanma varlığında hastaların QDash skorları yüksek saptandı (p=0,0006). Sonuç: Eski ve yeni tip plak uygulamasında QDash skorları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Hastalarda ek bir yaralanmanın varlığı, fonksiyonel olarak iyileşmede negatif etki oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The clavicle is an important junction between the upper body and the axillary skeleton. Due to its location, it is very vulnerable to injury after falling. Accordingly, it constitutes 3% of all fractures. It accounts for 44% of fractures in the shoulder girdle. Clavicle fractures after trauma can be treated conservatively and operatively in different ways. In our study, functional differences between old-type classical and new-type locking plates in patients undergoing plate application and complications after surgery are examined. Materials and Methods: This study was carried out on Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Orthopedics and Traumatology space obtained from 01.01.2010 and 31.12.2021 with a clavicle fracture. The hospital is equipped with management system hardware and is included in the system information. Quick DASH scoring, joint patency tests and patients demographic data in post-operative planning in surgery, historical information from the Ministry of Health and study data bases and follow medical information. Comparisons were made between the information obtained from the old type and the new tip applied. Results: In the study in which 155 patients, 34 of whom were women, were followed, the mean age was found to be 33.94±14.24 years. The most common cause of fracture was traffic accident (62.58%). When patients were classified according to fracture sites, Robinson 2B1 was the most common fracture type. The mean QDash scores of the patients were found to be 24.04±13.94. Old type plate was applied to 53 patients and new type plate was applied to 102 patients. There was no difference in VAS scores and QDash scores between these two groups. The use of the new type of plate significantly shortens the union time compared to the use of the old type of plate (p=0.285). In the presence of additional injury, the patients' QDash scores were found to be high (p=0.0006). Conclusion: No significant difference was observed between QDash scores in the old-type plate and the new-type plate application. The presence of an additional injury in patients has a negative effect on functional recovery.