Cahiliye şairlerinden Amr b. Külsüm ve muallakasındaki başlıca edebi unsurlar
Amr b. Külsüm from ignorance poets and major literature elements in suggestion
  1. Tez No: 799414
  2. Yazar: ESRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Kaside, Muallaka, Amr b. Külsüm, Poetry, Ode, Muallaka, Amr b. Kulsum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dil, insan için sadece bir iletişim aracı olmasının ötesinde önemli bir etkileşim aracıdır. Bu durumun en büyük örneği olarak şiir gösterilebilir. Nitekim şiir insanlar arası iletişimde salt bir yargı veya önerme bildirmenin çok daha ötesinde zihinsel ve duygusal bir etkileşim kurarak aktif bir şuur hali sağlamaktadır. Bu yönüyle şiir, özelde bireyin genelde toplumun zihinsel arka planının en önemli tezahürlerini yansıtır. Şiirin merkezi bir öneme sahip olduğu cahiliye dönemi edebi açıdan oldukça ileri düzeyde örnekler üretmiştir. Özellikle muallakat diye adlandırılan dönemin en nadide şiir örnekleri birçok açıdan önem arz etmektedir. Dönemin sosyal, ekonomik, politik ve dini yaşantısının birer izlencesi olarak genelde şiir özelde ise muallakalar, edebi anlamda başat eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Muallaka şairlerinden olan Amr b. Külsüm edebi kişiliği ile lider kişiliği birbirine mezc olmuş bir kimliğe sahiptir. Bu yönüyle kıvrak ve zekâ güçlü hafızaya sahip biri olması şiirine etki etmiş ve döneminin en nadide örneklerinden olmasını sağlamıştır. Bu Çalışmada öncelikle Amr b. Külsüm'ün yaşadığı dönemi bir nebze işlenerek, şairin hayatı ile muallkasınının edebi tahlili yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Language is an important interaction tool beyond being just a communication tool for humans. Poetry can be shown as the greatest example of this situation. As a matter of fact, poetry provides an active state of consciousness by establishing a mental and emotional interaction beyond just stating a judgment or proposition in interpersonal communication. In this respect, poetry reflects the most important manifestations of the mental background of the individual and society in general. The period of ignorance, in which poetry had a central importance, produced quite advanced examples in terms of literature. Especially the most precious poetry examples of the period called muallakat are important in many respects. Poetry in general, suspense in particular, appear as dominant works in the literary sense as a program of the social, economic, political and religious life of the period. One of the muallaka poets, Amr b. The literary personality of Külsüm and the personality of the leader have an identity that merges with each other. In this respect, the fact that he had a quick mind and a strong memory influenced his poetry and made it one of the rarest examples of his period. In our study, firstly Amr b. Külsüm We tried to portray the period in which lived. Then, we tried to identify the literary elements in his poetry by talking about the life of our poet and the elements that make up his poetry.