Tarafe Bin ʻAbd'ın muallakasında geçen işaret ve semboller
Signs and symbols in the muallaka of Tarafe Bin 'Abd
  1. Tez No: 923087
  2. Yazar: MUHAMMED ÖZİNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİS DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arabic Language and Rhetoric, muallaqa, Tarafe b. el-ʻabd, symbol, sign
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Câhiliye dönemindeki şiirin, Arap kültür ve edebiyatında çok önemli bir yeri vardır. Zira o dönemde edebiyat, ezberlenmesi ve akılda tutulması kolay olduğu için daha çok şiirle aktarılmıştır. Câhiliye Arap şiirleri göstermektedir ki belagat ve fesahat, dönemin şairlerinde fıtrî bir özelliktir. Câhiliye dönemi Arap şairleri şiirlerinde remizleri yani işaret ve sembolleri sıklıkla kullanmışlardır. Bunlardan biri de Tarafe b. el-ʻAbd'dır. Tarafe lakabı, asıl adı ise ʻAmr'dır. Yirmili yaşlarda öldürülmüş ve kavminin uzun ömürlülerinin ulaşamadığı şöhrete nail olmuştur. Babasını küçük yaşta kaybeden şair, amcalarının miras taksiminde annesine yaptıkları haksızlığa karşı çıkmıştır. Savunduğu ve yaşamış olduğu lezzet felsefesinden dolayı kavminden kovulmuş, yalnız kalmış ve buna muallakasında katranla sıvanmış deve ve tek başına kalan ceylan ile remizlerde bulunmuştur. Tarafe'nin Câhiliye şairleri arasında şiir kalitesi bakımından İmruü'l-Kays'tan sonra ikinci sırada geldiği ifade edilmektedir. Onun şiirinde ve hayatında açık bir görüş sahibi olduğu, oyun ve zevk savunucularından olduğu bilinmektedir. Tarafe'nin muallakası, 103 beyit olduğu için diğer muallakalardan daha uzundur. Güçlü ve sağlam bir uslûba sahip bulunan şair muallakasının on beyitten oluşan nesîb kısmında sevgilisinin, sonraki otuz beyitte devesinin tasvirini yapar. Daha sonra kendisinden, kabilesinden, içki meclislerinden, dilberlerden, ölümden, cimri ve cömert insan tiplerinden, amcasının oğlu Malik'in kendisine kötü davranışlarından ve nihayet çevikliği, atılganlığı ve yiğitliğinden bahseder. Tarafe'nin muallakasındaki genel olarak işaret ve semboller şu şekildedir: Deve, kadın, etlal, renk, teşbihler, kinayeler, istiâreler, mecazlar vb.leri birçok işaret ve semboller. Tarafe'nin muallakasındaki en bariz semboller etlal ve kadın sembolleridir. Şöyle ki; Onun muallakasına giriş yaptığı etlal ve kadın gerçekte var olmayıp tamamen şairin kafasında canlandırmasından ibarettir. O, kadın ile hayatına, etlal ile de mülkünün yok olduğuna, vatanından ayrıldığına ve mazisinin yok olduğuna remizde bulunmaktadır. Tarafe, muallakasında sevdiği kadının diyarından ve onun devesinden ilgi çekici bir şekilde bahsederek işitenlerin dikkatini çekmeyi başarmış ve dikkatleri asıl anlatmak istediği konulara yönlendirmiştir. Bu çalışmada muallaka hakkında özet bilgi verildikten sonra Tarafe'nin muallakasındaki işaret ve semboller, belagat açısından önemli olan bazı noktalar ve remizler(semboller) üzerinde durulmuştur. Çalışma, Câhiliye dönemindeki hayatın neredeyse tüm yönlerini kapsayan bu muallaka vasıtasıyla o dönemdeki sosyal hayatı, edebiyat ve belagat ilimlerinin incelikleri hakkında bilgi vermeyi hedeflemektedir. Anahtar Kelimeleri: Arap Dili ve Belagatı, muallaka, Tarafe b. el-ʻabd, sembol, işaret.
Özet (Çeviri)
Poetry during the pre-Islamic period has a very important place in Arab culture and literature. Because literature during that period was conveyed mostly through poetry because it was easy to memorize and remember. Pre-Islamic Arabic poems show that eloquence and fluency were natural characteristics of the poets of the period. Pre-Islamic Arab poets frequently used symbols, that is, signs and symbols, in their poems. One of them is Tarafe b. el-ʻAbd. His nickname Tarafe, his real name is 'Amr'. He was killed in his twenties and achieved fame that the long-lived people of his tribe could not reach. The poet, who lost his father at a young age, opposed the injustice his uncles did to his mother in the distribution of inheritance. He was expelled from his tribe because of the philosophy of taste that he defended and lived, and he was left alone, and in response to this, he made symbols with a tar-coated camel and a gazelle that was left alone. It is stated that Tarafe came second after Imru'l-Qays in terms of the quality of his poetry among the pre-Islamic poets. It is known that he had a clear view in his poetry and life and was an advocate of play and pleasure. Tarafe's muallaka is longer than other muallakas as it has 103 couplets. The poet, who has a strong and solid style, describes his lover in the ten-couplet prose section of his muallaka and his camel in the next thirty couplets. Then he talks about himself, his tribe, drinking parties, flirtatious people, death, stingy and generous people, his uncle's son Malik's bad behavior towards him and finally his agility, boldness and bravery. The general signs and symbols in Arafe's muallaka are as follows: Camel, woman, etlal, color, similes, allusions, metaphors, similes, etc. many signs and symbols. The most obvious symbols in Tarafe's muallaka are the symbols of etlal and woman. Namely; the etlal and woman with which he begins his muallaka do not exist in reality, but are entirely the poet's imagination. He alludes to his life with the woman, and with etlal, his property is destroyed, he is separated from his homeland, and his past is destroyed. Tarafe manages to attract the attention of the listeners by talking about the land of the woman he loves and her camel in an interesting way in his muallaka, and directs attention to the subjects he really wants to tell. After giving brief information about the muallaqa in this study, the signs and symbols in Tarafe's muallaqa, some points and symbols that are important in terms of rhetoric are emphasized. The study aims to provide information about the social life of that period, the subtleties of literature and rhetoric through this muallaqa, which covers almost all aspects of life in the period of ignorance.