Okullarda vizyoner liderlik ile örgütsel sinerji arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between visionary leadership and organizational synergy at schools
- Tez No: 799434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Liderlik, Vizyoner Liderlik, Sinerji, Örgütsel Sinerji, School Principal, Leadership, Visionary Leadership, Synergy, Organizational Synergy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin vizyoner liderlikleri ile öğretmenler tarafından algılanan örgütsel sinerji arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Giresun ilindeki devlet ortaokullarında görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Giresun il merkezinde 20 ortaokul bulunmaktadır ve bu okullardaki toplam öğretmen sayısı 482'dir. Ortaokullardaki öğretmenlerin 249'u katılımcı olarak kendilerine ulaştırılan çevrimiçi ölçeği doldurmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada, üç bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde, öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek için kişisel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, Çınar ve Kaban (2012) tarafından geliştirilen“Vizyoner Liderlik Ölçeği”ve üçüncü bölümde Akpolat ve Levent (2018) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sinerji”ölçeği kullanılmıştır. Veriler, uç değerler elendikten sonra SPSS programı üzerinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, korelasyon analizi, t-test ve basit doğrusal regresyon analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler okul müdürlerinin vizyoner liderliğini orta düzeyde değerlendirmiştir. Vizyoner liderliğe ilişkin alt boyutlarda,“vizyoner düşünme”boyutu yüksek olarak algılanırken; diğer boyutlar orta düzeyde bulunmuştur. Vizyoner liderlik özelliklerinde demografik değişkenler açısından genel olarak anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sinerji algısı ise yükseğe yakın orta düzeyde değerlendirilmiştir. Alt boyutlar ele alındığında, öğretmenler örgütsel sinerjiyi“strateji”alt boyutunda en yüksek algılamaktadır. Örgütsel sinerji algısı demografik değişkenlere göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul müdürlerinin vizyoner liderlikleri ile örgütsel sinerji arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca çalışma sonuçları, okul müdürlerinin vizyoner liderliklerinin öğretmenlerin örgütsel sinerji algılarının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between school principals' visionary leadership and organizational synergy at schools based on teachers' perceptions. The population of the study consists of teachers working in public secondary schools in Giresun in 2021-2022 academic year. There are 20 secondary schools in Giresun city center, and 482 teachers are working in these schools. 249 of them have participated in the present study by filling the questionnaire that has been distributed them online. Correlational survey model has been established in the present study. A data collection tool consisting of 3 parts has been used in this research. In the first part, personal information has been collected to determine the demographics of the teachers. In the second part,“Visionary Leadership Scale”developed by Çınar and Kaban (2012); and in the third part,“Organizational Synergy Scale”developed by Akpolat and Levent (2018) have been used. After outliers are dropped, data analysis has been carried out through percentage, frequency, mean, standard deviation, correlation, t-test, simple and multiple linear regression analysis in the SPSS software. According to the results of the study, visionary leadership of school principals is perceived at intermediate level by teachers. Among the sub-dimensions of the visionary leadership,“visionary thinking”is perceived at high level and the others are perceived at intermediate level. There is significant differentiation between visionary leadership and demographics of the participants. Organizational synergy is perceived at the peak of intermediate level by the teachers. Among the sub-dimensions of organizational synergy,“strategy”dimension is rated at the highest level. There is significant difference between organizational synergy and demographic information of the participants. According to the results of the research, there is a high level significant positive relationship between visionary leadership of school principals and organizational synergy. Besides, the results show that visionary leadership of school principals highly predict the organizational synergy perception of the teachers.