İş kazası nedeniyle acil servise başvuran hastaların yaralanma mekanizmaları, klinik özellikleri ve maliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of injury mechanisms, clinical characteristics and costs of patients applying to the emergency department DUE to occupational accidents
- Tez No: 799480
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İş Kazaları, Maliyet, Emergency Department, Work Accidents, Cost
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: İş kazası, iş yerinde gerçekleşen ve meydana getirdiği travma nedeniyle sakatlık ve ölümlere neden olan bir durumdur. İş gücü kaybı, maddi yük ile ülkelerin sağlık sistemleri ve kurumların bütçelerinde etkilenimler meydana getirmektedir. Bu çalışmada; acil servise iş kazası nedeniyle getirilen hastaların demografik verilerinin ve hastane maliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, etik kurul onayı sonrası Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinde, 01.01.2020-31.12.2020 tarihleri arasında iş kazası nedeniyle acil servise getirilen hastalar değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, yaralanma yerleri, başvuru dönemleri ve maliyetleri IBM Statistical Package for the Social Sciences versiyon 22 programı kullanılarak frekans değerleri ve kategorik analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Acil serviste takip edilen 150 hastanın 124'ünü (%82,66) erkek hastalar oluşturdu. Bu hastaların yaş ortalaması 36,5±10,4 olarak saptandı. En sık saptanan iş kazası 41 kişi (%27,33) delici- kesici alet yaralanması idi. Acil serviste takip edilen hastaların (n=79) %52,67'sinin triyaj kodu yeşil olarak saptandı. En sık yaralanma günün ilk vardiyası olan 08-16 saatleri arasında görüldü. Vardiyalar arasında anlamlı bir fark görülmedi (p=0,6875). Hastalar en sık ocak ayında başvurdu (n=16) %10,67. Yaralanan bölgeler arasında yapılan karşılaştırmada en sık saptanan alan %53,3 üst ekstremiteydi. Pelvis %6 oranla en az travmanın görüldüğü alan olarak gözlendi. Takip edilen hastalarda mortalite gözlenmezken, hastaların %96,67'si acil servisten taburcu edildi. Hastaların ortalama maliyetleri 116,8±136,4 TL olarak bulundu. Sonuç: İş kazalarında sık görülebilen kafa, üst ve alt ekstremite yaralanmalarının önlenmesi için tedbirler alınmalı ve eğitimler artırılmalıdır. Bu durumun morbidite, mortalite ve maliyetin azalmasında etkili olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Occupational accident is a situation that occurs in the workplace and causes disability and death due to the trauma it causes. The loss of workforce causes financial burden and effects on the health systems of countries and the budgets of institutions. In this study; It was aimed to evaluate the demographic data and hospital costs of the patients brought to the emergency department due to work accidents.. Materials and Methods: In the study, patients who were brought to the Emergency Department of Hatay Mustafa Kemal University Hospital between 01.01.2020 and 31.12.2020 due to work accidents were evaluated. Frequency values and categorical analyzes were performed using the patients' demographic data, injury locations, admission periods and costs using the IBM Statistical Package for the Social Sciences version 22 program. Results: Of the 150 patients followed in the emergency department, 124 (82,66%) were male patients. The mean age of these patients was 36.5±10.4 years. The most common occupational accident was the stab wound of 41 people (27.33%). The most common injury occurred between 08-16 hours, which is the first shift of the day. There was no significant difference between shifts (p=0,6875). The most common area was the upper extremity with 53.3%. While no mortality was observed in the patients followed, 96.67% of the patients were discharged from the emergency department. The mean cost of the patients was found to be 116.8±136.4 TL. Conclusion: Measures should be taken and training should be increased to prevent head, upper and lower extremity injuries, which can be seen frequently in occupational accidents. We believe that this will be effective in reducing morbidity, mortality and cost.