Dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde gerçekleştirilen değerler eğitimine ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' views on the values education in the fourth grade social studies lesson
  1. Tez No: 799548
  2. Yazar: NETİCE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANILAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değerler eğitimi, sınıf öğretmeni, Value, values education, classroom teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde yürütülen değerler eğitimine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim deseninde bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır ili Bağlar ilçe merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarında görev yapan ve dördüncü sınıf okutan 55 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmaya katılan öğretmenler öğrencilerin sosyal yaşamda toplum içinde yer edinme, dürüstlük, vatan sevgisi ve adil olma gibi değerlere sahip olması gerektiğini düşünmektedirler. Öğretmenlerin dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde yer alan değerlerin öğretiminde en çok tercih ettikleri etkinlikler çeşitlilik göstermekle birlikte, öğretmenlerin çoğunluğunun değerlerin öğretiminde drama etkinliği yaptırdıkları, tartışma konusu açtıkları, kitap okuttukları, kompozisyon yazdırdıkları ve gezi düzenledikleri görülmektedir. Yine sosyal bilgiler dersinde yer alan değerlerin önemine ilişkin öğretmen görüşleri incelendiğinde, öğretmenlerin sırasıyla en çok sorumluluk, başkalarına saygı ve vatanseverlik değerlerinin kazandırılmasını önemli gördükleri anlaşılmaktadır. Sosyal bilgiler dersinde değerlerin öğretiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin de öğretmenlerin farklı görüşleri olmasına karşın aileden kaynaklanan sorunlar üzerinde görüş birliğine vardıkları görülmektedir. Çalışmaya katılan öğretmenlerin sosyal bilgiler dersinde yer alan değerlerin öğretimine ilişkin önerilerinin başında okul aile işbirliği, öğrenci ve ailelerin sosyal medya hakkında bilinçlendirmelerinin geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the opinions of the Primary school teachers about the values education carried out in the Fourth grade social studies course. Method: This research is a phenomenological study, which is one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 55 classroom teachers who work in the Ministry of National Education (MEB) schools and teach in the fourth grade in Diyarbakır province Bağlar district center. Conclusion and Suggestions: As a result of the interviews with the teachers, it was concluded that the most preferred activities in the teaching of the values in the 4th grade social studies lesson were very diverse, but the majority of the teachers had the composition writing activity. When the opinions of the teachers on the importance of values were examined, it was determined that the highest frequency was gathered in the sub-theme of the value of respect for others. Secondly, they considered national values such as patriotism important. In their views on the achievements of the primary school teachers regarding the values education in the fourth grade social studies course, they stated that the values they deem insufficient in the values education in the social studies course are the values of justice, scientificity and honesty. It is concluded that the teachers who express their opinions in line with these values are aware of the values in the fourth grade social studies course. Because, it has been determined that the least included activities in the 4th grade social studies textbook are the subject of justice and the values of scientificity and honesty. They stated that although the teachers had different views on the problems encountered in teaching values, the common view was that there were problems arising from the family, followed by the negative effects of social media. When the suggestions regarding the teaching of values were examined, the opinions of the teachers stated that the school-family cooperation should be ensured and the students and their parents should be conscious about social media. In line with the results above, suggestions were made to the authors, teachers and parents of the students.