Pediatrik toraks cerrahisinde ultrason klavuzluğunda uygulanan tek doz torasik paravertebral blok ve tek doz serratus anterior plan bloklarının analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic efficacy of the ultrasound guided single dose thoracic paravertebral and serrratus anterior plane block in pediatric thoracic surgery
  1. Tez No: 799617
  2. Yazar: ELİF KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torasik Parevertebral Blok, Serratus Anterior Plan Blok, Posttorakotomik Ağrı, Pediatrik Anestezi, Rejyonel Anestezi, Postoperatif Ağrı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda USG klavuzluğunda uygulanan tek doz SAP blok ve TPV bloğun, postoperatif ağrı ve opioid tüketimi üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışmadaki primer hipotezimiz SAPB uyguladığımız hastalarda ağrı kontrolünün TPVB uyguladığımız hastalar ile eşdeğer olacağıdır. Primer çıktımız postoperatif 48 saatlik total kurtarıcı analjezik (morfin) dozudur. Sekonder çıktılarımız ise, intraoperatif hemodinamik parametreler ve ek fentanil ihtiyacı, postoperatif ağrı skorları, kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresi, postoperatif yan etkiler, bloğa bağlı komplikasyonlar, ilk mobilizsyon zamanı, hastanede ve yoğun bakımda kalış süresi, aile-cerrah memnuniyeti ve 3.ayda kronik ağrı varlığıdır. Gereç ve yöntem: Etik kurul onayı sonrası aile onamı alınmış toraks cerrahisi geçirecek 1-14 yaş arası 46 hasta prospektif gözlemsel çalışmamıza dahil edildi. Genel anestezi uygulamasını takiben, insizyon öncesinde TPVB ve SAPB'tan biri USG klavuzluğunda uygulandı. Lokal anestezik olarak TPVB için 0,5 ml/kg, SAPB için 0,4 ml/kg bupivakain %0,25 konsantrasyonda uygulandı. Postoperatif 0, 15, 30, 45. dakikalardaki ve 1, 2, 6, 24 ve 48. saatlerdeki FLACC skorları kayıt edildi. FLACC skoru >4 ise kurtarıcı analjezik (morfin) 0,03 mg/kg İV uygulandı, 30 dk içerisinde devam eden ağrı var ise doz tekrarlandı ve postoperatif 48 saatlik total morfin tüketimi kayıt edildi. Ayrıca intraoperatif hemodinamik parametreler ve ek fentanil ihtiyacı, ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç süresi, kurtarıcı analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı, opioide bağlı yan etkiler, bloğa bağlı komplikasyonlar, ilk mobilizasyon zamanı, yoğun bakımda ve hastanede yatış süresi, aile- cerrah memnuniyeti ve 3. ay sonunda kronik ağrı varlığı kaydedildi. Bulgular: Çalışma 40 hasta ile tamamlandı. Hastaların demografik verileri (yaş, boy, kilo), ASA skorları ve operasyon süresi her iki grupta benzerdi (p>0,05). Cinsiyetleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p= 0,04). İki grup arasıda 0, 15, 30, 45.dk ve 1 ve 2. saat FLACC skorları arasında anlamlı fark olmamasına rağmen 6, 24 ve 48. saatlerde SAPB grubunda FLACC skorları istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,01-p=0.02-p0,05). Postoperatif 48 saatlik morfin tüketimi SAPB grubunda istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0,05). Hiçbir hastada blok ilişkili komplikasyon görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda toraks cerrahisi geçiren pediatrik hastaların postoperatif takiplerinde gözlenen düşük ağrı skorları dikkate alındığında ultrason klavuzluğunda uygulanan her iki bloğun da postoperatif erken dönemde etkin bir analjezi sağladığı görülmektedir. Fakat postoperatif 48 saatlik süreçteki 6, 12 ve 24. saatlerdeki ağrı skorlarının düşük, ilk kurtarıcı analjezik gereksinimine kadar geçen süre geç ve toplam opioid tüketiminin düşük olması nedeniye TPV bloğun SAP bloğa göre daha etkin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aim to compare the effects of USG-guided single dose SAPB and TPVB on postoperative pain and opioid consumption. Our primary hypothesis is SAPB is equivalent to TPVB in pain control. Our primary outcome is the total rescue analgesic (morphine) dose in postoperative 48 hours. Our secondary outcomes are the intraoperative hemodynamic parameters and need for additional fentanyl, postoperative pain scores (FLACC), the time until the need for rescue analgesic, postoperative side effects, complications related to block, first mobilization time, length of ICU and hospital stay, family-surgeon satisfaction and presence of chronic pain after 3 months. Material and Methods: After obtaining parental consent following ethics committee approval, 46 patients, between the ages of 1 and 14, who will undergo thoracic surgery were included in our prospective observational study. Following general anaesthesia induction, either TPVB or SAPB was administered prior to incision. For TPVB 0.5 ml/kg and for SAPB 0.4 ml/kg of 0.25% bupivacaine was administered. Pain scores were evaluated with FLACC scale at postoperative 0, 15, 30, 45 minutes and at 1, 2, 6, 24, and 48 hours. If the FLACC score was >4, rescue analgesia was administered as 0.03 mg/kg IV morphine, if pain persisted within 30 minutes the dose repeated and the postoperative 48 hours total morphine consumption was recorded. Additionally; intraoperative hemodynamic parametres and the need for additional fentanyl, postoperative pain scores, the number of patients requiring rescue analgesia, the time until the need for the rescue analgesic, side effects, block-related complications, first mobilization time, length of intensive care unit and hospital stay, parent-surgeon satisfaction, and presence of chronic pain at 3 months were recorded. - 4 - Results: Our study was completed with 40 patients. Although there was no significant difference in FLACC scores at 0, 15, 30, 45 minutes and 1 and 2 hours between the two groups, FLACC scores were found to be statistically significantly higher in the SAPB group at 6, 24, and 48 hours (p=0.01/ p=0.02 / p0,05).