Lenke tip 1 adolesan idiyopatik skolyozda selektif füzyon sonrası sagittal spinopelvik dizilim
Spinopelvic alignment in lenke type 1 adolescent idiopathic scoliosis after selective fusion
  1. Tez No: 799616
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH SERTTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERKAN İNANMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan idiyopatik skolyoz, Lenke Tip 1, Sagital spinal ve spinopelvik parametreler, Adolescent idiopathic scoliosis, Lenke Type 1, Sagittal spinal and spinopelvic parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Lenke Tip I idiyopatik skolyozu olup selektif füzyon cerrahisi yapılan hastalarda minumum 2 yıllık takipte hem sagittal spinal hem de spinopelvik parametrelerdeki değişiklikleri değerlendirmek. YÖNTEM: Adölesan idiyopatik skolyoz nedeniyle merkezimizde 2010-2020 yılları arasından opere edilen 42 hasta retrospektif incelendi. Ameliyat öncesi, sonrası ve postoperatif 2.yıl sagital ve spinopelvik ölçümler, pelvik tilt (PT), pelvik insidans (PI), sakral eğim (SE), lomber lordoz (LL), torasik kifoz (TK), torakolomber kifoz (TLK), servikal lordoz (SL) ve C2 eğim açısı değerleri SURGIMAP© Yazılımı (Nemaris Inc. USA) ölçüm sistemi) kullanılarak analiz edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası SRS-22 total puanları kayıt altına alındı. BULGULAR: Hastaların pelvik tilt ve torakolomber kifoz değerlerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi. Pelvik insidans, sakral eğim, lomber lordoz, torakal kifoz, servikal lordoz ve C2 eğim açısında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlendi. SRS-22 total puanının postoperatfi takip sürecinde anlamlı olarak yükseldiği gözlendi. SONUÇ: Selektif füzyon cerrahisi sonrası sagittal spinal ve spinopelvik parametreler sürekli olarak değişmeye devam etmektedir. Bu konuda yapılacak uzun süreli çalışmalarda, AİS cerrahisinde sagital planı değerlendirirken pelvisin akılda tutulması gerekliliğini giderek daha fazla gerektireceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: To evaluate changes in both sagittal spinal and spinopelvic parameters in patients with Lenke Type I idiopathic scoliosis who underwent selective fusion surgery at a minimum of 2 years of follow-up. METHOD: Forty-two patients who were operated between 2010 and 2020 in our center for adolescent idiopathic scoliosis were retrospectively analyzed. Preoperative, postoperative and postoperative 2nd year sagittal and spinopelvic measurements, pelvic tilt (PT), pelvic incidence (PI), sacral slope (SE), lumbar lordosis (LL), thoracic kyphosis (TC), thoracolumbar kyphosis (TLK), cervical lordosis (SL) and C2 tilt angle values were analyzed using SURGIMAP© Software (Nemaris Inc. USA) measurement system. Preoperative and postoperative SRS-22 total scores of the patients were recorded. RESULTS: There was no significant change in the pelvic tilt and thoracolumbar kyphosis values of the patients. Statistically significant changes were observed in pelvic incidence, sacral slope, lumbar lordosis, thoracic kyphosis, cervical lordosis and C2 tilt angle. It was observed that the SRS-22 total score increased significantly during the postoperative follow-up period. CONCLUSION: Sagittal spinal and spinopelvic parameters continue to change continuously after selective fusion surgery. We think that long-term studies on this subject will increasingly require the pelvis to be kept in mind when evaluating the sagittal plane in AIS surgery.