Akut kolanjitte endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi sırasında alınan safra örneğinde konvansiyonel kültür ile multipleks pcr sonuçlarının karşılaştırılması ve bunun akut kolanjit tedavisine etkisinin değerlendirilmesi
Comparison of conventional culture and multiplex PCR results in bile sample taken during endoscopic retrograde cholangiopancreatography in acute cholangitis and evaluation of its effect on acute cholangitis treatment
  1. Tez No: 799628
  2. Yazar: MERVE APAYDIN KAYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER TEMEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolanjit, Otomatize kültür, Multipleks PCR, Sendromik panel, Acute cholangitis, Automated culture Multiplex PCR, Syndromic panel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Akut kolanjitte bakteri translokasyonu hızlı olup sepsis gelişme riski yüksek olduğundan hastalara en geç dört saat içerisinde, eğer hasta septik şoktaysa en geç bir saat içerisinde ampirik antibiyoterapi başlanması gerekmektedir. En kısa sürede patojenlerin saptanarak morbidite ve mortalitenin azaltılması hayati önem taşımaktadır. Çalışmamızda üç saatten kısa sürede sonuç veren multipleks PCR tabanlı sendromik panel testleriyle mikoorganizmaların saptanan sonuçlarının otomatize kültür sonuçlarıyla karşılaştırılması ve verilerin sınırlı olduğu bu konuda literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmamızda %25,8 hastada kültürde üreme olmasına rağmen PCR ile etken saptanamadı. Kültürde üremesi olmayan %4,8 vakada panel ile de üreme mevcut değildi. Monomikrobiyal üremelerin %40,9'u, polimikrobiyallerin de %21,6'sında multipleks PCR ve kültürde ortak üreme belirlendi. PCR da saptanan etkenlerin %29'unda kültürde izole edilenlerden farklı mikroorganizmalar gözlendi. En sık üreyen etkenler sırasıyla enterokok alttipleri, E.coli ve candida alttipleriydi. On üç hastaya PCR sonucuyla teikoplanin ile flukanazol içeren tedaviler tek başına veya kombinasyon şeklinde, bir hastaya da teikoplanin ve anidulafungin kombinasyonu eklenmiş olup hastalardan sadece birinde kültürde gram pozitif üreme saptanmadığından teikoplanin ihtiyacı olmadığı diğer eklenen tedavilerinse kültüre göre uygun ve gerekli olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Since bacterial translocation is rapid in acute cholangitis and the risk of sepsis development is high, empirical antibiotic therapy should be started within four hours at latest and within one hour at latest if the patient is in septic shock. It is vital to detect pathogens as soon as possible and reduce morbidity and mortality. In our study, it was aimed to compare the results of the multiplex PCR- based syndromic panel tests, which give results in less than three hours, with the results of automated culture and to contribute to the literatüre on this subject, where data is limited. In our study, although there was growth in culture in %25,8 patients, the agent could nat be detected by PCR. There was no growth with panel in %4,8 of the cases that did not grow in culture. Monomicrobial, %40,9 of growths and in polimicrobials %21,5 of growths were determined jointly in multiplex PCR and culture. Microorganisms different from those isolated in culture were observed %29 of the agents detected in PCR. The most common reproducing agents are enterococcal spp., respectively E. coli and candida spp. As a result of PCR, teicoplanin and flucanazole containing treatments were used alone or combination in 13 patients, and teicoplanin and anidulafungin in one patient. It was observed that teicoplanin was non needed because gram positive growth was not detected in culture in only one patient and the other treatments were appropriate and necessary according to the culture results