Toru Takemitsu'nun solo gitar eserlerinde Japon bahçe sanatı etkisi
The impact of the Japanese garden art in Toru Takemitsu's solo guitar works
  1. Tez No: 799664
  2. Yazar: MERT ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY SAZLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Peyzaj Mimarlığı, Sanat Tarihi, Music, Landscape Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Toru Takemitsu, Japon Bahçe Sanatı, Ma Kavramı, Solo Gitar, Referans Sonoritesi, Folios, Equinox, All in Twilight, In the Woods, Toru Takemitsu, Japanese Garden Art, Concept of Ma, Solo Guitar, Referential Sonority, Folios, Equinox, All in Twilight, In the Woods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
20. yüzyılın önemli bestecilerinden Toru Takemitsu (1930-1996), Doğu ve Batı temelli düşünce ve unsurları ustalıkla sentezlemesi ile öne çıkmıştır. Toru Takemitsu'nun pek çok eserine, Japon bahçe sanatı ilham olmuştur. Bu çalışmada, Japon bahçe sanatının tarihsel süreci araştırılarak, geçirmiş olduğu değişim ve bu dönemlerde ortaya çıkan çeşitli bahçe türlerinin genel özellikleri aktarılmıştır. Usta tasarımcıların aktardığı bilgi ve öneriler doğrultusunda, Japon bahçe sanatının temel prensip ve kompozisyonal ögelerine yer verilerek, bu sanatın bir müzik kompozisyonundaki iz düşümü incelenmiştir. Toru Takemitsu'nun müzikal dili ve bu dilin karakteristik özelliklerine odaklanılmış, bestecinin hayatındaki önemli olay, değişim ve gelişmeler vurgulanmıştır. Toru Takemitsu'nun, Japon bahçeleri, ma kavramı ve bunların kompozisyonlarındaki iz düşümüne dair aktardığı açıklama, örnek ve metaforlar ele alınmıştır. Literatür çalışmasında ulaşılan, Toru Takemitsu'nun müziğinde Japon bahçe sanatı etkilerine odaklanan çalışmaların ortak bulguları tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında seçilen solo gitar eserleri üzerine yapılan inceleme sonucunda ulaşılan bulgular ile diğer çalışmalardaki ortak noktalar değerlendirilerek, başvurulan analitik yöntem ve perspektiflerden yararlanılmıştır. Folios, Equinox, All in Twilight ve In the Woods başlıklı eserleri, Japon bahçe sanatının kompozisyonal ögeleri bağlamında incelenerek, eserler arasındaki ortak ve kendilerine özgü ögeler saptanmıştır. Japon bahçe sanatı ve temel prensiplerinin, Toru Takemitsu'nun söz konusu eserlerindeki hangi müzikal ögeler ile, nasıl bir bağlamda örtüştükleri, detaylarıyla açıklanmıştır. Çalışmada yer alan İngilizce referanslar yazar tarafından tercüme edilmiştir
Özet (Çeviri)
Toru Takemitsu (1930-1996), one of the important composers of the 20th century, stood out with his masterful synthesis of Eastern and Western-based thoughts and elements. Many of Toru Takemitsu's works have been inspired by Japanese garden art. In this study, the historical process of Japanese garden art is researched, the change it has undergone and the general characteristics of various garden types that emerged in these periods. In line with the information and suggestions conveyed by master designers, the fundamental principles and compositional elements of Japanese garden art were included and the reflection of this art in a musical composition was examined. The musical language of Toru Takemitsu and its characteristics are focused on, and important events, changes and developments in the composer's life are emphasized. Toru Takemitsu's explanation, examples and metaphors about Japanese gardens, the concept of ma and their reflections in his compositions are perused. The common findings of the studies focusing on the impact of Japanese garden art in the music of Toru Takemitsu, reached in the literature study, were determined. The findings obtained as a result of the examination on the solo guitar works selected within the scope of the study and the common points in other studies were evaluated, and the applied analytical methods and perspectives were utilized. The composer's works titled Folios, Equinox, All in Twilight and In the Woods were examined in the context of the compositional elements of Japanese garden art, and common and unique elements among the works were determined. It has been explained in detail that Japanese garden art and its basic principles overlap with which musical elements in Toru Takemitsu's works and in what context. The English references in the work have been translated by the author