Modern hayat felsefesi olarak tüketim
Consumption as a modern life philosophy
- Tez No: 799681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, İhtiyaç, Gösterge, Consumption, Need, Indicator
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tez konusu olarak tüketim olgusunu işlemekteki sebebimiz, tüketimin bir tahakküm biçimi olarak özellikle Sanayi Devrimi'nden sonra gelişim ve dönüşüm gösteren hâkimiyetinin sorgulanması yoluyla bu tahakkümün arka planında işleyen süreçlerin fark edilemez niteliğe bürünen düzlemini inceleyerek bireyin sosyolojik ve psikolojik açıdan girdiği çıkmazı aydınlatmaktır. Tüketimin temel motive edicisi olarak ihtiyaç ve isteme halinin esasında hangi temelden güç bulmak suretiyle oluştuğunu incelemek bu açıdan büyük önem taşır. Söz konusu oluşum incelenirken özellikle baz alınan nokta, ihtiyaç ve isteklerin belirlenmesi ve dayatılmasına yönelik çıkarımlardır. Özünde bir mutluluk ve özgürlük arayışı ihtiva eden tüketimin, ihtiyaçtan kaynaklanarak gerçekleştiğine dönük sanı, göstergeler neticesinde vuku bulan yapısı bağlamında incelenmelidir. Tüketimin gösteriş kaynaklı uzantısını oluşturan etken olarak yalnızca ihtiyaçların belirlendiği ya da dayatıldığına yönelik oluşan sorgulama faaliyeti ne yazık ki yetersiz kalacaktır. Zira göstergeler; anlamdan yoksunlaştırılmış kavram ve yapıların, esas ihtiva ettiği niteliklerinden soyutlanarak işleyiş kazandırılmasına yönelik bozguna uğratılmış inşalarını kullanmak yolu ile yadsınamaz bir güce ulaşmışlardır. Bu çalışma neticesinde umut edilen, modern yaşamın görünürde mutluluk ve özgürlük kazandıracağı vaadi taşıyan olumsal nitelikleri bağlamında yönelttiği tüketim olgusunun, esasında dayatmacı bir karakter sergileyen yapısına atıfta bulunarak bireyin bu dayatmayı anlamlandırabilecek gerekli soruları sormasına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Our reason for dealing with the phenomenon of consumption as the subject of the thesis is to illuminate the sociological and psychological impasse of the individual by examining the unnoticeable plane of the processes operating in the background of this domination, by questioning the dominance of consumption as a form of domination, especially after the Industrial Revolution. In this respect, it is of great importance to examine from which basis the state of need and want, as the main motivator of consumption, is actually formed. While examining the formation in question, the point that is taken as a basis is the inferences for the determination and imposition of needs and wishes. The assumption that consumption, which includes a pursuit of happiness and freedom in its essence, is realized out of necessity, should be examined in the context of its structure that occurs as a result of indicators. The questioning activity, which is based on the fact that only needs are determined or imposed as the factor that creates the conspicuous extension of consumption, will unfortunately be insufficient. Because the indicators; They have reached an undeniable power by using the destructed constructions of meaningless concepts and structures to gain functionality by abstracting them from their essential qualities.As a result of this study, the hope is to help the individual ask the necessary questions that can make sense of this imposition by referring to the fact that the consumption phenomenon, which is directed in the context of the contingent qualities of modern life that promises to bring happiness and freedom, in fact, exhibits an imposing character.