Değerler bağlamında minimalizm
Minimalism in the context of values
- Tez No: 869221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Değer, Değerler Eğitimi, Minimalizm, Education, Value, Values Education, Minimalism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
İnsan, yaratılışı itibariyle anlam arayışı içerisinde olan bir varlıktır. Bu anlam arayışı farklı şekillerde tezahür etse de her inanç, yaşantı ve kültürde önemli bir yere sahiptir. Anlam arayışı, modern dönemde gelişen teknoloji ve yükselen refah seviyesiyle çoğu zaman daha fazla eşyaya sahip olmak ve maddeyi öncelemek şeklinde gündeme gelebilmektedir. Ancak günümüz insanının istediği birçok şeye sahip olmasına rağmen mutlu olamayışı ve hayatı anlamsız kılması mutluluk ve hayatın anlamını sade ve basit bir yaşayışla ilişkilendiren minimalizmi son dönemlerin eğilimi haline getirmiştir. 1960'larda sanatta aşırı sadeliği savunan bir akım olarak Amerika'nın New York eyaletinde ortaya çıkan minimalizm,“Az çoktur.”felsefesi doğrultusunda aşırı tüketime karşı yaşamdaki her şeyin sadeleştirilmesini ve ihtiyaç eksenli bir tüketimi savunarak küresel ölçekte ivme kazanan bir yaşam tarzına dönüşmüştür. Minimalizm, hedonist tüketim alışkanlıkları, maddeye düşkünlük ve gösteriş merakından uzak, ruhsal doygunluğu hedefleyen bir yaşam felsefesine dayanmaktadır. Minimalizmin mutlu ve anlamlı bir hayat için teorik ve pratik yöntemler sunması ise farklı kesimden pek çok insanı etkilemiştir. Bu çalışmada sosyal hayatın değişik katmanlarındaki bireyler tarafından benimsenen minimalizmin detaylı incelenmesi ve değerler bağlamında Türkiye'deki yansımalarının ele alınarak tartışılması amaçlanmaktadır. Bu araştırma sonucunda değerler bağlamında minimalist yaşam biçiminin Türk toplumunun değer yargıları arasında olumlu/olumsuz bir ilişkinin söz konusu olduğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda her bireyin minimalizmi kendi bakış açısıyla yorumlayıp uygulaması gibi durumlarla karşılaşılması, birden fazla minimalist algının söz konusu olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu durum minimalizmin her türlü ideoloji, felsefe ve düşünceye uyarlanabilen esnek bir yapısının olduğunu ve sosyal yaşamda birtakım tehlikeleri de beraberinde getirebileceği sonucuna ulaştırmaktadır. Çalışmanın sonucuna dayanarak daha yaşanılabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı için ortak değerler etrafında bir minimalist algı oluşturulmasına dair öneri ve tavsiyelerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings are creatures that are in search of meaning by nature. Although this search for meaning manifests itself in different ways, it has an important place in every belief, life and culture. The search for meaning comes to the fore in the modern era, with the developing technology and the rising level of prosperity, in the form of owning more things and prioritizing matter. However, although today's people have many things they want, they cannot be happy and make life meaningless, which has made minimalism, which associates happiness and the meaning of life with a plain and simple life, the trend of recent times. Minimalism, which emerged in the American state of New York in the 1960s as a movement advocating extreme simplicity in art, has turned into a lifestyle that has gained momentum on a global scale by advocating the simplification of everything in life and a need-oriented consumption against excessive consumption in line with the philosophy of“less is more”. Minimalism is based on a philosophy of life that aims at spiritual satisfaction, away from hedonistic consumption habits, materialistic addiction and ostentation. The fact that minimalism offers theoretical and practical methods for a happy and meaningful life has influenced many people from different walks of life. In this study, it is aimed to thoroughly examine minimalism adopted by individuals in different layers of social life and to discuss its reflections in Turkey in the context of values in all its aspects. As a result of this research, it is observed that there is a positive or negative relationship between the minimalist lifestyle and the value judgments of Turkish society in the context of values. At the same time, encountering situations where each individual interprets and implements minimalism from their own perspective reveals that there may be more than one minimalist perception. This leads to the conclusion that minimalism has a flexible structure that can be adapted to all kinds of ideologies, philosophies and thoughts, and that it may bring with it some dangers in social life. Based on the results of the study, suggestions and recommendations are made on creating a minimalist perception around common values for a more livable world and a sustainable lifestyle.