Meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusuna yaklaşımlarının belirlenmesi
Determining the approaches to occupational health and safety of students educated in vocational schools
- Tez No: 799741
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, İş sağlığı, İş güvenliği, Meslek Yüksekokulu, İşsağlığıvegüvenliğikültürü, University students, Occupational health, Occupational safety, Vocational school, Occupational health and Safety law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yapılan bu çalışmada Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bakış açılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yürütülen çalışmada betimsel araştırma modelleri arasında yer alan tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmaya 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı içerisinde Kırklareli Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarında öğrenim gören 124 kadın ve 168 erkek olmak üzere toplam 292 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bakış açılarının belirlenmesinde“İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Ölçeği”kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında geliştirilen bu ölçek 20 madde ve tek alt boyuttan oluşur. Elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS 25.0 programında frekans analizi ile bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi noktasında iş sağlığı ve güvenliğini önemli bir unsur olarak gördükleri anlaşılmıştır. Ayrıca, kendi mesleklerine yönelik kanunlar hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları ve iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında işçi ve işveren sorumluluklarının bilincinde oldukları tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki görüşlerinin cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Fakat iş sağlığı ve güvenliğinin iş hayatını nasıl etkilediğini düşünmedikleri, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkındaki bilgi düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, meslek yüksekokulu öğrencilerinin genel olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda temel bilgilere hakim oldukları, cinsiyet değişkeninin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik öğrenci görüşlerini etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the perspectives of Vocational School students on occupational health and safety. The survey model, which is among the descriptive research models, was used in the study. A total of 292 students, 124 female and 168 male, studying at vocational schools affiliated to Kırklareli University in the 2022-2023 academic year participated in the research. The“Occupational Health and Safety Information Scale”was used to determine the perspectives of the students participating in the research on occupational health and safety. This scale, which was developed within the scope of this study, consists of 20 items and a single sub-dimension. In the analysis process of the obtained data, frequency analysis and independent sample t-test were used in SPSS 25.0 program.At the end of the research, it has been understood that the students considered occupational health and safety as an important element in the prevention of occupational accidents and occupational diseases. In addition, it has been determined that they have sufficient knowledge of the laws pertaining to their profession and that they are aware of the responsibilities of workers and employers in ensuring occupational health and safety. Moreover, it was noticed that the views of the students participating in the study on occupational health and safety did not differ significantly according to their gender. However, it has been verified that they do not think about how occupational health and safety affects business life, and their level of knowledge about the Occupational Health and Safety Law No. 6331 is low. As a result, it can be said that vocational school students generally have basic knowledge of occupational health and safety, and the gender variable does not affect students' views on occupational health and safety.