Esnek işgücü piyasası bağlamında örgütsel bağlılığın konumu
The position of organizational commitment in the context of the flexible labor market
- Tez No: 799740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ORAL ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, esnek işgücü piyasası, uzaktan çalışma, organizational commitment, flexible labor market, tele-work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Örgütsel bağlılık kavramı, çalışan sadakatinin örgüte ve kişiye olan faydalarından ötürü literatürde oldukça büyük bir ilgi konusu olmuştur. Her geçen gün daha da esnekleşen çalışma ilişkileri dünyasında çalışanların örgütlere karşı bağlılıklarının nasıl gelişeceğini incelemek büyük önem taşımaktadır. Bu tezin amacı, esnek işgücü piyasasının mevcut örgütsel bağlılık anlayışını nasıl etkilediğini incelemektir. Bu doğrultuda, nitel araştırma yöntemi benimsenerek, uzaktan çalışan 13 katılımcı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla katılımcılarla yüz yüze ve çevrimiçi toplantılar gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler MAXQDA 2022 ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, örgütsel bağlılık kavramının öneminin azaldığını göstermektedir. Bulgulara göre, uzaktan çalışanların bağlılıklarının odağında örgüt bulunmamaktadır ve çağdaş istihdam ilişkilerinde örgütsel bağlılık, değişime ve yenilikçi bakış açısına engel teşkil eden potansiyel bir tehlike olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, esnek işgücü piyasasında örgütsel bağlılık olgusuna karşı olumsuz bir tutum gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational commitment has been a subject of great interest in the literature due to the benefits of employee loyalty to the organization and the person. It is of great importance to examine how the commitment of employees to organizations will develop in the world of working relations, which is becoming more and more flexible with each passing day. The aim of this thesis is to examine how the flexible labor market affects the current understanding of organizational commitment. In this direction, in-depth interviews were conducted with 13 teleworkers by adopting the qualitative research method. Face-to-face and online meetings were held with teleworkers through a semi-structured interview form prepared by the researcher. Interviews were analyzed with MAXQDA 2022. The results of the research show that the importance of the concept of organizational commitment has decreased. According to the findings, there is no organization at the center of the commitment of remote workers and organizational commitment in contemporary employment relations is considered as a potential danger that hinders change and innovative perspective. As a result, a negative attitude towards organizational commitment is developing in the flexible labor market.