Kişilik özellikleri ile iş tatmini arasındaki ilişki: Uzaktan çalışma modeli bağlamında bir araştırma
The relationship between personality traits and job satisfaction: A research in the context of remote working model
  1. Tez No: 799743
  2. Yazar: BÜŞRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ORAL ATAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik özellikleri, İş tatmini, Uzaktan çalışma, Five factor personality, Job satisfaction, Remote Working
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, beş faktör kişilik özelliklerinin iş tatmini ile ilişkisinin, uzaktan çalışma modeli bağlamında aydınlatılmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda, Manisa ve İzmir illerinde ikamet eden ve uzaktan çalışan 254 kişilik bir örnekleme anket tekniği uygulanmak suretiyle bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu, iki ölçek ve örneklemin demografik yapısını belirlemeye yönelik hazırlanmış sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada beş faktör kişilik özellikleri ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi saptamak için korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada bireylerin kişilik özelliklerini ölçmek için kullanılan ölçek, Jhon, Donahue ve Kentle tarafından 1991 yılında geliştirilen Beş Faktör Kişilik Özellikleri ölçeğidir. Araştırmada, Gümüş'ün (2009) çalışmasından aktarılarak, Alkan (2007) tarafından Türkçeye uyarlanmış hali kullanılmıştır. Bireylerin iş tatminlerini ölçmek için kullanılan ölçek Weiss vd. tarafından 1967 yılında geliştirilmiş olan Minnesota İş Tatmini ölçeğidir. Araştırmada, Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanmış hali kullanılmıştır. Her iki ölçeğin de yapılan analizler sonucu geçerlilik ve güvenilirlik değerlerinin uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda dışadönüklük ve sorumluluk kişilik özelliği ile iş tatmini arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir diğer önemli bulgu ise dışadönüklük ve sorumluluk kişilik özelliklerinin iş tatmini seviyesini belirlemede anlamlı değişkenler olduğudur. Bu değişkenler iş tatmini seviyesini pozitif yönde etkilemekledir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to elucidate the relationship between five factor personality traits and job satisfaction in the context of remote working model. In this direction, a survey was conducted by applying the questionnaire technique to a sample of 254 people residing in Manisa and Izmir provinces and working remotely. The questionnaire fram used ın the research consists of two scales and questions prepared to determine the demographic structure of the sample. In the study, correlation analysis and regression analysis were performed to determine the relationship between five factor personality traits and job satisfaction. The scale used to measure the personality traits of individuals in the study is the Five Factor Personality Traits scale developed by Jhon, Donahue and Kentle in 1991. In the study, the scale adapted into Turkish by Alkan (2007) and adapted from Gümüş's (2009) study was used. The scale used to measure individuals job satisfaction ıs the Minnesota Job Satisfaction scale developed by Weiss et al. İn 1967. In the research, the version adapted into Turkish by Baycan (1985) was used. The validity and reliability values of both scales were determined to be appropriate as a result of the analyzes. As a result of the research, a positive and sicniicant relationship was found between extraversion and responsibity personality traits and job satisfaction. Another important finding is that extraversion and conscientiousness personality traits are significant veriables in determining the level of job satisfaction. These veriables affect the job satisfaction level positively.