1718 numaralı ayniyat defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of item book no 1718
- Tez No: 799793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED YASİN TAŞKESENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayniyât Defterleri, Meclis-i Âlî-i Tanzîmât, Tezkire, Göç, Muhacir, Ayniyât Notebooks, Meclis-i Âlî-i Tanzîmât, Tezkire, Migration, Muhacir = Emigrant
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Ayniyât Defterleri Osmanlı Devleti'nin kayıt tutma geleneğini temsil eden önemli defterlerden birisidir. Bu kayıt tutma geleneği neticesinde büyük ve güzide bir arşiv ortaya çıkmıştır. Ayniyât Defterleri'de bu güzide arşiv içerisinde olup XIX. yüzyılda kayıtları tutulmaya başlanmış ve dönemini aydınlatan önemli defterlerden birisi olmuştur. Ayniyât Defterleri sadaretten nezâretlere, eyâletlere ve diğer devlet dairelerine gönderilen tezkirelerin suretlerinin aynen kaydedildiği defterlerdir. Çalışmada 1718 numaralı Ayniyât Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Defter, henüz kurulmuş olan yüksek yasama ve danışma organı Meclis-i Âlî-i Tanzîmât'ın 1271-1277 (1855-1860) yılları arasında devlet daireleriyle olan yazışmalarını kapsamaktadır. O dönem için devletin ihtiyacı olan kanunlaşma hareketine ivme kazandıran meclis adlî, idarî, mülkî ve diğer alanlarda birçok yenilik yapmıştır. Böylece değerlendirilmesi yapılan defterin hem dönemin daha iyi anlaşılması hem de araştırmacılar için kaynak teşkîl etmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ayniyât Notebooks is one of the important notebooks representing the record keeping tradition of the Ottoman Empire. As a result of this record keeping tradition, a large and distinguished archive has emerged. Ayniyât Notebooks is in this distinguished archive. In the 19th century, records began to be kept and it became one of the important notebooks that illuminated the period. Ayniyât Notebooks are the notebooks in which the copies of the biographies sent from the grand vizierate to the ministries, provinces and other government offices are recorded exactly. In the study, the transcription and evaluation of Ayniyât Book numbered 1718 were made. The notebook includes the correspondence of the newly established supreme legislative and advisory body, Majlis-i Âlî-i Tanzîmât, with government offices between the years 1271-1277 (1855-1860). The parliament, which accelerated the legislative movement needed by the state at that time, made many innovations in judicial, administrative, civil and other fields. Thus, it is aimed to understand the period better and to constitute a resource for researchers.