Anti-muslim racism in Finland: Finnish female muslim converts' experiences on racialization and misrecognition
Finlandiya'da müslüman karşıtı ırkçılık: Finlandiyalı müslüman kadınların ırklaştırma ve
- Tez No: 799805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER KÜCUKURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Müslüman Karşıtı Irkçılık, dönüştürmek, yanlış tanıma, ırklaştırma, Fin Müslümanları, kadın Müslümanlar, Anti-Muslim Racism, conversion, misrecognition, racialization, Finnish Muslims, female Muslims
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez, Müslüman olan Finlandiyalı kadınların Müslüman karşıtı ırkçılık, ırkçılık ve yanlış tanınma konusundaki deneyimlerini incelemektedir. Araştırma, Fin toplumundaki ırk ilişkilerine ilişkin mevcut statükonun eleştirisine dayanmaktadır. Bu nedenle çalışma, bir fenotip ve sosyal olarak inşa edilmiş bir ırksal kategori olarak beyazlığın tarih boyunca Fin kimlik inşasının bir parçası olduğunu keşfedecektir. Müslüman olan Finlandiyalı Müslüman kadınların Müslüman karşıtı ırkçılıkla ilgili deneyimleri, Sámi ve Romanların tarihsel“etnokültürelleşmesinin”ve karşılaştıkları ırkçılığın bir devamı olarak görülmelidir. Çalışma aynı zamanda Tatar azınlığın Finlandiya toplumundaki konumunu ele alıyor ve onların statülerini, Müslüman karşıtı ırkçı terimlerle ırksal ve kültürel Ötekiler olarak tanımlanan diğer Müslüman topluluklarla“Finleşmiş”Müslümanlar olarak karşılaştırıyor. Çalışma ayrıca Müslüman karşıtı ırkçılığın toplumsal cinsiyete dayalı biçimlerini de analiz edecek ve oryantalist“ezilen Müslüman kadın”klişesine odaklanacaktır. Bu tezindeki görüşmeler aynı zamanda din değiştirenlerin hikayelerindeki faillik kavramını ve klişenin mühtedi kadınların kamusal alanda Müslüman kadınlar olarak kimliklerine nasıl yansıdığını analiz etmek için Du Boisian çifte bilincini keşfedecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the experiences of Finnish female Muslim converts on antiMuslim racism, racialization, and misrecognition. The research is rooted in the criticism of the current status quo regarding race relations in Finnish society. The study will thus explore how whiteness as a phenotype and as a socially constructed racial category has been part of the Finnish identity construction throughout history. The experiences of Finnish female Muslim converts on anti-Muslim racism are to be seen as a continuum of the historical“ethnoculturalization”of the Sámi and the Roma and the racism they have faced. The study also considers the Tatar Muslim minority's position in Finnish society, comparing their status as“Finnishized”Muslims to the other Muslim communities, who are by anti-Muslim racist terms defined as racial and cultural Others. The study will also analyze gendered forms of anti-Muslim racism, focusing on the Orientalist stereotype of an“oppressed Muslim woman.”The interviews conducted for this thesis will also explore the concept of agency in the converts' narratives of their conversion stories and the Du Boisian doubleconsciousness to analyze how the stereotype is reflected in the female converts' identities as Muslim women in public.