Power system optimization using jaya technique to solution of optimal power flow
Optimal güç akışı çözümüne jaya tekniği kullanarak güç sistemi optimizasyonu
  1. Tez No: 799851
  2. Yazar: HABEEB FADHIL KAREEM AL SAILAW
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEVORK MARDIKYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: güç sistemi, JAYA algoritması, optimum güç akışı, yakıt maliyetini en aza indirme ve aktif güç akışını en aza indirme, power system, JAYA algorithm, optimal power flow, minimize fuel cost, and active power flow minimize
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Elektrik güç sistemlerindeki en karmaşık sorunların bile üstesinden gelebilecek teknoloji, kapsamlı bilimsel çalışmalar sayesinde geliştirilmiştir. Güç sistemi değişkenlerini iyileştirmek ve böylece yakıt maliyetlerini azaltmak için bilim adamları tarafından birçok algoritma ve teknoloji geliştirilmiştir. Bu çalışmada, OPF sorunlarını çözmek için yeni bir optimizasyon stratejisi olan JAYA algoritmasının nasıl kullanılacağını gösteriyoruz. Deneyde, OPF çözümlerinin üç amaç fonksiyonu dikkate alınmıştır: yakıt maliyetlerini en aza indirmek, aktif güç kayıplarını en aza indirmek ve voltaj kararlılığını iyileştirmek. Optimizasyon algoritması için bir dizi parametreye karar verildikten sonra, bu işlevi belirlemek için klasik güç akışı programı yürütülür. Maksimum yineleme sayısına ulaştığımızdan, algoritma, açıklama değişkenlerinin başlangıç ​​değerleri ile optimizasyon algoritması tarafından oluşturulan değerler arasında bir karşılaştırma görüntüleyerek yinelemeli süreci başlatacaktır. Aktif güç kayıpları için optimal değerler de zamanla ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technology that can handle even the most complicated issues in electrical power systems has been developed thanks to extensive scientific study. Many algorithms and technologies have been developed by scientists to enhance power system variables and thereby decrease fuel costs. In this study, we show how to use the JAYA algorithm, a novel optimization strategy, to solve OPF issues. In the experiment, three objective functions of OPF solutions are considered: minimizing fuel costs, minimizing active power losses, and improving voltage stability. After deciding on a set of parameters for the optimization algorithm, the classic power flow program is executed to determine that function. Since we've reached the maximum number of iterations, the algorithm will begin the iterative process, displaying a comparison between the starting values of the description variables and the values generated by the optimization algorithm. Optimal values for active power losses also emerge over time.