The role of reformulation and noticing tasks in improving the grammatical accuracy of B1 level Turkish EFL learners
Reformulasyon ve farkındalık çalışmalarının B1 seviyesindeki öğrencilerin İngilizce dilbilgisi gelişimi üzerindeki rolü
  1. Tez No: 799852
  2. Yazar: ŞEBNEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNSER DİLARA KOÇBAŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: reformulasyon, geribildirim, farkındalık, yazılı dilde doğruluk, reformulation, feedback, noticing, writing accuracy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yabancı dil öğrencilerine etkili geribildirim vermenin yazılı dil gelişimlerinde önemi büyüktür. Bu yarı-deneysel çalışma, reformulasyon ya da yeniden biçimleme olarak verilen geribildirim yönteminin ve farkındalık çalışmalarının, yazılı dil kullanımında dilbilgisini geliştirdiğini öne sürmekte ve deneysel bir destek sunmaktadır. Bu çalışma, yeniden biçimleme yönteminin yazılı dildeki gelişime olan etkisini, öğrencilerin iki yazı arasındaki uyumsuzlukları ne ölçüde fark edebildiklerini ve bu geribildirim yöntemine olan yaklaşımlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu karma yöntemli çalışma, Türkiye'de bir üniversitenin İngilizce Hazırlık Programı'nda, anadili Türkçe olan, B1 seviyesinde 30 yabancı dil öğrencisi ile yapılmıştır. Uygulama grubu (n = 15) yazdıkları paragrafı yeniden biçimlenmiş versiyonu ile karşılaştırıp, iki yazı arasındaki uyumsuzlukları fark etmelerini teşvik etmek amacıyla bir öğrenme günlüğü oluştururak, soru-cevap içeren etkileşimli geribildirim; kontrol grubundaki öğrenciler (n = 15) ise yazılarına geleneksel yöntemle düzeltilmiş geribildirim yöntemini takiben soru-cevap içeren etkileşimli geribildirim almışlardır. Nicel veriler, öntest ve sontest aracılığıyla; nitel veriler ise uygulama grubundaki öğrencilerle yapılan öğrenme günlüğü çalışması, uyarılmış geri çağırma seansları ve odak grup görüşmesi ile toplanmıştır. Verilerin analizi, yazıda doğru kullanılmış dilbilgisi kalıplarının takibine ek olarak yeniden biçimlenen ve farkedilen kalıpların sayısı hesaplanarak yapılmıştır. Nicel verilere göre iki grup arasında genel dilbilgisi kalıplarının gelişiminde olumlu bir etki gözlenirken, hedef dilbilgisi kalıplarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak nitel veriler, bu geribildirim yönteminin öğrencilerin yanlış dilbilgisi kullanımlarını farketmelerini artırdığını göstermiştir. Öğrenciler, yazılarının doğru dil kullanımı içeren versiyonunu görme konusunda memnuniyetlerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Providing effective feedback to EFL learners on their output is essential in the improvement of their writing accuracy. The present quasi-experimental study aims to investigate the impact of reformulation and noticing tasks on learners' writing accuracy, their ability to notice the mismatches between the two versions of their writing, and their attitude towards this new feedback tool. The present study suggests a positive relationship between providing reformulation as feedback and the improvement of EFL learners' grammatical accuracy in writing. This mixed-methods study involved a total of 30 Turkish EFL students at B1 level of the preparatory program of a private university in Turkey. The treatment of the experimental group (n = 15) included comparison of their paragraph with its reformulation followed by completion of a learning journal to stimulate noticing of the differences, and a question-answer stage for interactional feedback. The comparison group (n = 15) received explicit corrective feedback in the traditional way and a question-answer stage as interactional feedback. The quantitative data was collected through a pre-test and a post-test in the form of paragraph writing, in addition to learning journals and stimulated recall interviews with the experimental group followed by a final focus group interview. The analyses of the data were carried out via tracing the target-like forms, the number of reformulations and noticing in the learners' output. While the quantitative data indicate a positive effect on the improvement of overall general accuracy, no significant effects were found between the two groups with respect to target grammatical forms. However, the qualitative data show how this feedback tool increases learners' noticing of their incorrect grammatical use. The learners' attitude is also found to be positive towards receiving a native-like version of their output as a model text.