Acil serviste sinüs taşikardisi saptanan olguların analizi
Analysis of cases with sinus tachycardia detected in the emergency department
  1. Tez No: 799897
  2. Yazar: ALP BATUHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sinüs taşikardisi, Acil servis, Analiz, Sinus tachycardia, Emergency, Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Acil serviste tespit edilen sinüs taşikardili olguların yaş, cinsiyet, ek hastalık, kullanılan ilaçlar, vital bulgular ve laboratuvar değerleri açısından analizi ile hastane yatışlarının ve mortalitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01/07/2022-31/12/2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak yapılmıştır. Yaşı 18'den büyük olan, nabızı 100'ün üzerinde olan ve çekilen EKG'lerinde sinüs taşikardisi saptanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, bilinen kronik hastalıkları, kullandıkları ilaçları, vital bulguları ve laboratuvar sonuçları ile 1 ve 6 aylık mortaliteleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 391 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalardan 173'ü (%44) erkek 218'i (%56) kadındır. Hastaların yaş ortalaması 51,42±19,33, erkeklerin yaş ortalaması 53,20±18,18 kadınların yaş ortalaması 50,01±20,13 bulunmuştur. Hastaların en sık eşlik eden hastalıkları sırasıyla %30,69 ile hipertansiyon, %26,09 ile malignite ve %18,67 ile diyabetus mellitus olarak görülmüştür. Mortalite görülen hastalarla mortalite saptanmayan hastalar arasında dakikadaki kalp atım hızları açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Yoğun bakım ünitesine yatan hastaların kalp atım hızları anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,007). Bir aylık mortalite için yaş, satürasyon düşüklüğü ve malignite bağımsız risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Altı aylık mortalite için ise yaş, malignite, hemoglobin ve satürasyon düşüklükleri bağımsız risk faktörü olarak belirlenmiştir. Sonuç: Sinüs taşikardisi çoğunlukla fizyolojik olarak ortaya çıkmakla birlikte ek hastalığı olan, vital parametrelerinde veya laboratuvar değerlerinde anlamlı değişiklik olan hasta popülasyonlarında dikkate alınması gereken bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the hospital admissions and mortalities of cases diagnosed with sinus tachycardia in the emergency department, considering age, gender, comorbidities, medications, vital signs and laboratory values. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively in the adult emergency department of Istanbul University-Cerrahpaşa Faculty of Medicine, between 01/07/2022 and 31/12/2022. Adult patients aged 18 or above with a heart rate of over 100 beats and sinus tachycardia identified in their electrocardiograms (ECGs, were included in the study. The patients' age, gender, chronic diseases, medications, vital signs, laboratory, 1 and 6-month mortalities were evaluated. Results:A total of 391 patients were included in the study. Among these patients, 173 (44%) were male and 218 (56%) were female. The mean age of the patients was 51.42±19.33, with a mean age of 53.20±18.18 for males and 50.01±20.13 for females. The most commonly associated diseases in the patients were hypertension (30.69%), malignancy (26.09%), and diabetes (18.67%). There was no significant difference in heart rate between patients with mortality and those without mortality. However, patients admitted to the intensive care unit had significantly higher heart rates (p=0.007). Age, low saturation, and malignancy were identified as independent risk factors for one-month mortality. For six-month mortality, age, malignancy, low hemoglobin, and low saturation were determined as independent risk factors. Conclusion: Sinus tachycardia, although mostly physiological, should be considered as a finding in patient populations with comorbidities or significant changes in vital parameters or laboratory values.