Üçüncü trimester intrauterin gelişme geriliği olan gebeler,üçüncü trimester normal gebeler ve sağlıklı gebe olmayan gönüllülerin optik koherens tomografi cihazı ile gözde koroid kalınlık ölçümünün karşılaştırılması
Compare choroidal thickness with oct enhanced depht imaging (edi) in third trimester intrauterine growth retardation of pregnancy,in normal third pregnancy and in normal population
  1. Tez No: 799910
  2. Yazar: BAYRAM CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR, YRD. DOÇ. DR. GÜLFİDAN BİTİRGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin gelişme geriliği, choroid kalınlık, optik koherens tomografi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Amaç:Üçüncü trimester intrauterin gelişme geriliği olan gebelerde,üçüncü trimester normal gebelerde ve sağlıklı gebe olamayan gönüllülerde optik koherens tomografi cihazı kullanılarak gözdeki koroid kalınlık ölçümünün karşılaştırması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: : Sistemik kan basıncı 140/90 mmhg altı,göz patolojisi olmayan ,sigara içmeyen normal 3.trimester 30 tane gebeyle, 31 tane normal sağlıklı gebe olmayan populasyon ve 30 tane 3.trimester İntrauterin gelişme geriliği olan gebelerde (EDI-OKT) spectralis cihazı kullanılarak choroid kalınlık ölçülecektir.Bütün gruplar arasındaki değerler karşılaştırılarak choroid kalınlığın değişimi gözlenecektir. .Kadın doğum gebe polikliniğinden ve servisinden gönderilen hastalar araştırma kapsamına alınacaktır.Çalışmaya katılan bütün kişilerden onam alınmıştır.Çalışmaya toplam 91 kişi katılmıştır.Çalışmanın verilerini değerlendirmek için student's t test ve one –way anova testleri kullanılmıştır.Anlamlılık p< 0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular:Çalışmamızda normal gebelerin koroid kalınlığı aralığı 357,26+_59,24 mikron ,intruterin gelişme geriliği olan gebelerde 352,26+_67,01 mikron ,normal popülasyonda 349,01+_72,48 mikron bulunmuştur.p değeri 0,559 bulunmuş olup gruplar arasında koroid kalınlık açısından anlamlı fark bulunamamıştır.Çalışmaya katılan normal gebelerin gebelik haftaları 33.5+_3,1 ;intrauterin gelişme geriliği olan gebelerin gebelik haftaları 34,2+_ 2,8 arasındadır.İntrauterin gelişme geriliği olan gebelerde ve normal gebelerde choroid kalınlık ölçümleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır.(p değeri:0,367) Sonuç:Yaptığımız bu çalışmada normal üçüncü trimester gebelerde, üçüncü trimester intruterin gelişme geriliği olan gebelerde ve normal popülasyonda OCT cihazı ile yapılan koroid kalınlık ölçümleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective:we aimed to compare choroidal thickness to be used oct-edi(enhanced depht imaging) in third trimester intrauterine growth retardation of pregnancy,in normal third pregnancy and normal population. Material and Method:To be used optic coherens tomography will be measured that not smoke cigarette ,non patology eye ,under 140/90 mmhg sistemic blood pressure 30 third intrauterine growth retardation, 30 normal pregnancy,30 normal population.All groups between values compared.so,choroidal thickness changing is observed.Patients whose sent from obstetric policilinic and service, take part in research.