Nöroşirurji olgularında postoperatif yoğun bakım gereksinimini belirleyen öngörü faktörleri ve sonuçları
Predictive factors and results determining the need for postoperative intensive care in neurosurgery cases
- Tez No: 799927
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nöroşirurji, yoğun bakım, anestezi, risk faktörleri, Neurosurgery, intensive care, anesthesia, risk factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Amaç: Genel hasta popülasyonu içinde çok yüksek olmamasına rağmen, nöroşirurji operasyonları önlenebilir postoperatif komplikasyonlar açısından yüksek riskli görülmektedir. Yoğun bakım ünitesi endikasyonu kararı, komplikasyonların erken tanı ve tedavisi, invazif monitörizasyon ve yakın takip açısından hayati önem taşımaktadır. Amacımız postoperatif yoğun bakım takibi yapılan hastaları inceleyerek nöroşirurji olgularında risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Retrospektif yapılan bu çalışmada, İÜC-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'ne Ocak 2018 – Aralık 2018 döneminde postoperatif yatırılan 215 hastanın dosyaları değerlendirildi. Preoperatif ve peroperatif veriler incelendi. Bulgular: Hastaların %57,7'si (n=124) kadın %42,3'ü (n=91) erkekti. Hastaların yaş ortalamaları 49,5±15,8 yıldı . Hastaların en sık yaş grubu %28,8 ile 40-49 yaş grubudur. Hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 28,8±6,4 kg/m 2 idi. Hastaların %43,3'ünde bilinen ve kontrol altında olan ek hastalık mevcuttu. Bu ek hastalıkların içerisinde %27 ile hipertansiyon, %14 ile diabetes mellitus saptandı. Hastaların %53,9'una yer kaplayan lezyon çıkarılması %15,3 üne posterior fossa anomalisi operasyonu uygulandığı tespit edildi Sonuç: Postoperatif yoğun bakım gereksinimi, hastanın iyileşme sürecini etkileyebilir. Yoğun bakım gereksiniminin hastanın klinik özelliklerine ve ameliyat özelliklerine göre ön görülmesi komplikasyonlardan korunmasını ve daha hızlı bir iyileşme süreci yaşamasını sağlayabilir. Kafa içi tümör vakaları, posterior fossa cerrahisi, orta hat şifti varlığı, hidrosefali, epilepsi öyküsü, operasyon süresinin yaklaşık 3 saat ve üzeri olması, en sık hipertansiyon ve diyabetes mellitus olmak üzere komorbid hastalıklar, fazla kilolu-obez olmak, 40 yaş üstü olmak gibi özellikler nöroşirurji operasyonu sonrası YB ihtiyacını düşündürecek risk faktörleri arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:Although not very high in general population, neurosurgical operations seem to be at high risk in for preventable postoperative complications. Indication for intensive care unit for postoperative patients is of vital importance in terms of early diagnosis and treatment of irreversible morbid-mortal complications, invasive monitoring and close follow-up. Our aim is to determine the risk factors by examining risk factors in patients who were followed up in intensive care unit postoperatively. Method:In this study, files of the patients who were hospitalized in the IUC- Cerrahpaşa Medical Faculty Neurosurgery Intensive Care Unit 215 patients were evaluated retrospectively. Preoperative and peroperative data were investigated Results: Of the patients, 57.7% (n=124) were female and 42.3% (n=91) were male. The mean age of the patients was 49.5±15.8 years. The mean BMI of the patients was 28.8±6.4 kg/m2. There was an additional disease known and under control in 43.3% of the patients. Among these additional diseases, hypertension was found with 27% and diabetes mellitus with 14%. It was determined that 53.9% of the patients had tumor and 15,3% had posterior fossa anomaly operation. Conclusion: The need for postoperative intensive care can affect the patient's recovery process.Predicting the need for intensive care according to the patient's clinical characteristics and surgical characteristics may provide protection from complications and a faster recovery process. Cases of intracranial tumors, posterior fossa operations, midline shift, hydrocephalus, epilepsy history, operation time longer than 3 hours, comorbid diseases-the most commonly hypertension and diabetes mellitus, being overweight-obese-morbidly obese, being over 40 years old can be counted among the risk factors that may suggest the need for ICU after neurosurgery operation.