Analysis of policies on occupational accidents occupational accident insurance system in Turkey
- Tez No: 799928
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEXANDER MURDOCK, DR. MARKUS SEYFRİED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası Sigortası, Poliçe Uygulaması, Türkiye, Occupational Health and Safety, Occupational Accident Insurance, Policy Implementation, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Universität Potsdam (University of Potsdam)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sosyal politikalar aracılığıyla, çalışanların iş kazalarına ilişkin olarak sosyal korunması iki aşamada sağlanmaktadır. Bunlardan ilki, risk oluşmadan önce önleyici tedbirlerin uygulanmasını içeren bir iş sağlığı ve güvenliği sisteminin kurulmasıdır. İkincisi, iş kazası veya meslek hastalığı sonrası çalışanın ve bakmakla yükümlü olduklarının gelirindeki düşüş ve giderindeki artışı telafi eden sosyal güvenlik programlarıdır. Bu çalışma, bir iş kazası meydana geldiğinde ortaya çıkan süreci ele almakta ve Türkiye'de uygulanan sosyal güvenlik, sigorta ve tazminat politikalarına odaklanmaktadır. Bu araştırmada, iş kazası sonrası, çalışan ve işverenin hak ve yükümlülükleri tespit edilmeye çalışılmış ve Türkiye'deki uygulama süreci incelenmiştir. Vaka çalışması analizi yapmak için nitel yöntemler kullanılmış, uygulama sürecindeki aksamalar ve iyileştirme çalışmaları açıklanmıştır. Çalışmanın ilk bölümü araştırmayı amaçları, metodolojisi ve sınırları ile tanıtmaktadır. İkinci bölümde, literatür taraması, çalışmanın kavramsal ve teorik çerçevesi sunulmaktadır. Üçüncü bölümde, özellikle Türkiye'deki iş kazalarının durumu ve sigorta sistemi hakkında bilgiler sunulmaktadır. Araştırma sorularına ilişkin cevaplar dördüncü bölüm olan analiz ve tartışma bölümünde sunulmakta ve bunu son bölüm olarak sonuçlar takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
Through social policies, social protection of employees related to occupational accident is provided in two stages. The first of these is the establishment of an occupational health and safety system including the implementation of preventive measures before the risk occurs. The second is social security programs that compensate the income decrease and expense increase of the employee and his/her dependents after work accidents or occupational diseases. This study tackles the process when an occupational accident occurred and focuses on the social security, insurance and compensation policies implemented in Turkey. After the work accident, the rights and obligations of the employee and the employer were tried to be determined through this research and implementation process in Turkey were examined. Qualitative methods were employed to conduct case study analysis and disruptions and improvement studies in the implementation process were revealed. First chapter of the study introduce the research with its objectives, methodology and limitations. Second chapter presents literature review, conceptual and theoretical framework of the study. Chapter three provides information specifically about Turkey's occupational accident situation and insurance system. Answers regarding the research questions are presented at analysis and discussion as chapter four, which is followed by conclusion at the last chapter.