PUVA tedavisi gören hastaların T-lenfositlerinde kondanse kromatin ve mikronükleus değişimlerinin araştırılması
Investigation of condanse content and micronucleus frequencise in T-lymphocytes of PUVA treated patients
- Tez No: 79995
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: PUVA, Mikronükleus, Kromatin, PUVA, Micronucleous, Chromatin
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ill ÖZET PUVA Tedavisi Gören Hastaların T-lenfositlerinde Kondanse Kromatin ve Mikronükleus Değişimlerinin Araştırılması PUVA, oral psoralenlerle birlikte UVA ışınlarının bazı hastalarda tedavi amacıyla uygulanmasıdır. Kardeş kromatid değişimi (KKD) ve mikronükleus (MN) UV tarafından oluşan DNA hasarlarını değerlendirmek için kullanılan duyarlı yöntemlerdir. Ancak UV'nin doza bağlı olarak çekirdek içindeki kondanse kromotin (KK) miktarını artırdığı da gözlenmiştir. PUVA tedavisi sırasında oluşabilecek hasarların KK miktarını ölçerek takip edilip edilemeyeceği araştırıldı. MN testi de kontrol parametresi olarak kullanıldı. Lenfosit çekirdeklerindeki kondanse kromatinin planimetrik ölçümü için özel bir bilgisayar programı yapıldı. Her hastanın tedavisinden önce ve 20, 40 ve 60 seans sonrasında mitojen bulunan büyüme ortamına 72 saatlik periferik kan kültürleri 'yapıldı. MN testi için 0.1 M KCI kullanımı dışında tüm uygulamalar konvansiyonel kromozom analiz yönteminde kullanılanların aynısıdır. Her hastanın tedaviden önce ve 20, 40 ve 60 seans sonrası 100 lenfosit çekirdeğinde kondanse kromatin yüzeyi (KKy) / total çekirdek yüzeyi (TÇy) ve 3000-5000 çekirdekte de MN insidansı ölçüldü. Alınan radyasyon dozu ile birlikte MN insidansında bir artış görülürken KK artışı ancak 60 seansta anlamlı bulunmuştur (Student t testi p < 0.001).
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Investigation of Condense Chromatin content and Micronucleus frequencies in T-lymphocytes of PUVA Treated Patients PUVA can be expressed, as the application of oral psoralens with UVA radiation on some patients for their treatment. Sister chromatid exchange (SCE) and micronucleus (MN) are sensitive methods for evaluating DNA damages induced by UVA radiation. On the other hand, it is observed that condensed chromatin (cc) in nucleus is increased by dose dependent UV radiation. It has been investigated whether UV damages during PUVA treatment may be surveyed or not by cc measurement. MN test was used as the control parameter. A special computer program has been designed for planimetric measurement of condensed chromatin (cc) in lymphocytes nucleus. Pheripheral blood taken from each patient before and after 20, 40 and 60 sessions of treatment has been cultured in the growing medium with mitogen for 72 hours. Except for 0.1 M KCL used for MN testing, the other procedure was the same as that which was used in conventional methods for chromosomal analysis, cc surface / total nucleus surface is measured for each patient before treatment and after 20, 40 and 60 sessions in 100 lymphocytes nucleus and MN incidence is measured in 3000-5000 lymphocytes nucleus for each patient before treatment and after 20, 40 and 60 sessions. As a result, a increase is observed on MN incidence depending on radiation dose. Whereas cc increase is found statistically significant at the 60 th session only, (p < 0.001).