Prostat kanserli hastalardan alınan biyopsi materyallerinde kromozomal düzensizliklerin doku kültürü ve FISH yöntemleriyle belirlenmesi
Detection of chromosomal abnormalities in biopsy materials from prostate cancer patients by tissue culture and FISH methods
  1. Tez No: 79997
  2. Yazar: FİGEN CELEP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, kanser sitogenetiği, Floresan In Situ Hibridizasyon, Prostatic neoplasms, cancer cytogenetics, FISH (fluoresan In Situ Hybridisation)
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
7. ÖZET Bu araştırmada, K.T.Ü Farabi Hastanesi Üroloji Polikliniğine prostat şikayetiyle başvuran, 19 prostat kanseri ve 19 BPH tanısı alan 38 hastaya ait biyopsi materyalleri doku kültürü ve FISH yöntemleriyle kromozomal anomaliler yönünden araştırılmıştır. Çalışmamızda prostatik doku örneklerine 7, 8, 9, 10, 17, X ve Y DNA probları ile FISH uygulanmıştır. Çalışmamızda %41 oranında sayısal anomali tespit edilmiştir. Yedi farklı prob ile yapılan FISH sonucunda sırasıyla %68 oranında kromozom 9'da, %63 oranında kromozom 7'de, %58 oranında kromozom 8 'de, %37 oranında kromozom 17'de, %32 oranında kromozom Y'de ve %26 oranında kromozom 10' da sayısal anomali gözlenmiştir. BPH örneklerinde anlamlı bir anomaliye rastlanmamıştır. Çalışılan her iki grup (prostat kanseri ve BPH) arasında istatistiki olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca tümör başlangıcı ve ilerlemesinde etkili olan primer ve sekonder anomaliler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we determined primer and seconder chromosome aberrations of 19 prostate cancer and 19 BPH using tissue culture and FISH (Fluoresan In Situ Hybridisation) analysis. Alpha satellite probes spesific for chromosomes 7, 8, 9, 10, 17, X and Y were used in FISH assays with the prostatic tissue samples. We observed numerical aberrations about 41% of the tumors studied. The range of aberrant copy number of chromosomes 9 (68%), 7 (63%), 8 (58%), 17 (37%), Y (32%) and 10 (26%) were observed. We did not observe significant aberrations in BPH samples. Between prostate cancer and BPH, significant differences in numerical aberrayions were determined. In addition, we also observed primer and seconder aberrations taking part in theinitiation and progression of tumors.