Obezitenin benign ve malign prostat histopatolojileri üzerine etkisi
Obezitenin benign ve malign prostat histopatolojileri üzerine etkisi
  1. Tez No: 271846
  2. Yazar: EMRE ULUKARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET METİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, BPH, Obezite, İnflamasyon, Prostate Cancer, BPH, Obesity, İnflammation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Obezite dünya çapında hızla ilerleyen epidemik bir olay olup pek çok kanser türünün gelişimi ile de bağlantılı bir morbiditedir. Obezitenin prostat kanseri gelişimindeki rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada tPSA düzeyi 4 ng/dl'nin üzerinde bulunan olgular ile yapılan parmakla rektal muayene sonucu prostat kanseri düşündürecek bulgu saptanan 209 olgudan transrektal ultrasonografi eşliğinde 12 kadrandan prostat iğne biyopsisi alınmıştır. Bu hastaların yaş, boy, kilo, bel çevresi, kalça çevresi, serum total PSA düzeyleri, transabdominal ultrasonografi ile saptanan prostat volümleri, alınan prostat iğne biyopsi materyallerinde inflamasyon genişliği ve agresivitesi ve patolojisi prostat karsinomu saptanan hastaların Gleason skorları analiz edilerek obezitenin tPSA, prostat volümü, inflamasyon genişliği ve agresivitesi parametreleri üzerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Çalışmanın sonucunda literatürdeki birçok yayının aksine obezitenin benign prostat hiperplazisi histopatolojisi saptanan olgularda ve prostat kanserli olgularda kanda total PSA düzeyi üzerine etkisi olmadığı, prostat volümlerinde değişiklik yapmadığı, alınan prostat iğne biyopsi spesimenleri incelendiğinde dokudaki inflamasyon genişliği ve agresivite açısından farklılık yaratmadığı, prostat kanserli hastalarda da benzer şekilde obezite ile Gleason skorları arasında bir ilişki olmadığını saptadık.Bu sonuçlara göre obez hastaların, benign prostat hiperplazisi ve prostat kanseri yönünden değerlendirilirken, obez olmayan hastalarla aynı kriterlere tabi tutularak değerlendirilmesinin uygun olacağını ve obezitenin prostata özel parametreleri değiştirmediğini saptadık.
Özet (Çeviri)
Obesity, a rapidly growing worldwide epidemic event, is linked to development of numerous types of cancer. Role of obesity on prostate cancer development is unclear. In this thesis we performed 12 quadrant prostate needle byopsies by using transrectal ultrasonography from 209 patients whose tPSA levels were over 4 ng/ml or had suspicious findings at their digital rectal examinations. In these patients ages, heights, weights, waist to hip ratios, blood total PSA levels, prostate volume measurements by using transabdominal ultrasonography, inflammation extent and aggresiveness grades on prostate needle biopsy materials and Gleason scores on prostate cancer diagnosed biopsies were analyzed. The effect of obesity on tPSA levels, prostate volume, inflammation extent and aggresiveness parameters were investigated.Finally, in opposition to articles in literature, we found obesity does not have an effect on total PSA levels either in BPH or prostate cancer patients, prostate volumes, inflammation extent and aggressiveness grades on prostate needle materials, and no relationship was found between obesity and Gleason scores in prostate cancer patientsAccording to these findings, we suggest that we can apply the same criterias in obese patients in the examinations on BPH and prostate cancer, like in non-obese patients. Because we found that obesity does not have an effect on benign and malign prostate histopathologies.