Ters yüz sınıf modelinin 6. sınıf sosyal bilgiler dersi etkin vatandaşlık öğrenme alanında öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effect of the fli̇pped classroom on the academic success of students in the 6th grade social studies learning field of active citizenship
  1. Tez No: 799973
  2. Yazar: MUHAMMED SALİH GEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK İLGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ters yüz sınıf modeli, etkinlik temelli yapılandırmacı yaklaşım, flipped classroom model, activity-based constructivist approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu araştırmada ters yüz sınıf modelinin altıncı sınıf Sosyal Bilgiler dersi Etkin Vatandaşlık öğrenme alanındaki akademik başarılarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, 2022 – 2023 eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında Elazığ ili Kovancılar ilçesinde yer alan bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Karma yöntem araştırma yaklaşımlarından olan gömülü desen, araştırmanın deseni olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda eşleştirilmiş ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına öncelikle ön testler uygulanmış yapılan çalışmanın ardından iki gruba da son test uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Verilerin analizinde parametrik testlerden bağımlı ve bağımsız örnekler t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise nicel verileri desteklemek amacıyla deney grubundan rastgele belirlenmiş 5 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Deney ve kontrol grupları arasındaki son test puanlarıyla birlikte hem deney hem de kontrol gruplarının kendi içlerinde uygulanan ön test ve son test puanları da analiz edilmiştir. Son olarak deney grubunda bulunan 5 öğrenci ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek incelenmiştir. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda deney grubu ile kontrol grubunun arasında son test sonuçlarına göre deney grubu lehine bir fark olsa da bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Yapılan yarı yapılandırılmış görüşmenin sonucunda elde dilen veriler incelendiğinde öğrencilerin evdeki çalışmalarıyla ilgili bazı olumsuz yorumları olsa da model ile ilgili çoğunlukla olumlu tutum içinde olduklarını ve modeli faydalı bulduklarını söylemek mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the effect of the flipped classroom model on the academic achievement of the sixth grade Social Studies course Active Citizenship learning. Method: The research was carried out in a secondary school located in Kovancılar district of Elazığ province in the 2nd semester of the 2022-2023 academic year. Embedded design, which is one of the mixed method research approaches, was determined as the research design. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with paired pretest-posttest control group was used. Pre-tests were first applied to the experimental and control groups, after the study, a post-test was applied to both groups and the obtained data were analyzed. In the analysis of the data, dependent and independent samples t-test, which is one of the parametric tests, was used. In the qualitative aspect of the research, semi-structured interviews were conducted with 5 randomly selected students from the experimental group in order to support the quantitative data. Finfings: In addition to the posttest scores between the experimental and control groups, the pretest and posttest scores of both the experimental and control groups were also analyzed. Finally, the data obtained as a result of the interviews with 5 students in the experimental group were analyzed by content analysis method. Conclusion: As a result of the analyzes made, although there was a difference in favor of the experimental group according to the post-test results between the experimental group and the control group, it was seen that this difference was not statistically significant. When the data obtained as a result of the semi-structured interview are examined, it will be possible to say that although the students have some negative comments about their work at home, they mostly have a positive attitude towards the model and find the model useful.