4. Sanayi Devrimi ve 4. nesil savaş etkileşimi
Interaction of 4th Industrial Revolution and 4th generation war
- Tez No: 800053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Savaş Nesilleri, Sanayi Devrimleri, 4. Nesil Savaş, 4. Sanayi Devrimi, Askeri Teknoloji, Askeri Doktrinler, Hibrit Savaş, Karma Savaş, War Generations, Industrial Revolutions, 4th Generation War, 4th Industrial Revolution, Military Technology, Military Doctrines, Hybrid Warfare, Mixed Warfare
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Bu Çalışma'da çerçeve askeri doktrinlerin (Savaş Nesilleri) Sanayi Devrimlerini peşinden sürüklediği varsayımı ispatlanmaya çalışılmaktadır. Amerikan İç Savaşı'ndan Libya İç Savaşı'na değin bazı savaşlar ve bu savaşlarda kullanılan önemli askeri teçhizatlar üzerinde durulmuştur. Çalışma içinde öncelikle askeri teçhizatların geliştirilmesine vesile olan Sanayi Devrimleri incelenmiştir. Sonra Sanayi Devrimlerinin teknik nimetleri sayesinde günümüze değin değişerek gelen ve 1989 yılında Amerikalı yazar William Lind tarafından tasvir edilen bir kavram olan“Savaş Nesilleri”kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Vestfalya'dan sonra irili ufaklı da olsa devlet olgusu ön plana çıkmış ve tüm devletler eşit sayılmıştır. Lind'e göre ortaya çıkan“Devlet Egemen”düzen bir körlük oluşturmuştur. Paralı askerler, kabileler gibi devlet dışı unsurlar her dönem olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan Birleşmiş Milletler düzeni ve Atom Bombası gerçeği iki devletin birbirine savaş açma ihtimalini hem uluslararası hukuk hem de yıkım-zayiat oranı bakımından imkânsız hâle getirmiştir. Hâl böyleyken Sanayi Devrimlerinin geliştirdiği askeri teknoloji ve teçhizatlar hem savaş taktiklerini etkilerken hem de bunların devlet dışı unsurlara verilmeye başlanmasıyla yeni bir Savaş Neslini de ortaya çıkarmıştır. Dördüncüsünden farklı olarak ilk üç Sanayi Devrimi ilan olmaksızın, karakteristik özelliklerini yansıtan hususlarla anılır (sırasıyla mekanik, standart üretim, bilgisayarlaşma/dijitalleşme gibi) ve isimlendirmesi daha sonra yapılırken, Dördüncü Sanayi Devrimi ilk üçünün aksine 2011'de Almanya Hannover'de tüm dünyaya ilan edilmiştir. Dördüncü Sanayi Devrimini önceden ilan edilmiş ve özellikleri yıllar içinde V ortaya konulmuştur ve dolayısıyla öngörü yapmaya elverişlidir. Askeri ve güvenlik konularında ne gibi yenilikler getireceğini öngörme gerekliliği ve BMGK daimi üyeleri olan ülkelerin Milli Güvenlik Strateji Belgelerinde bu konular üzerinde durulduğu göz önüne alındığında Çalışma'nın önemi ortaya çıkmaktadır. Bu konuları içeren akademik yazına kaynak olabilecek her türlü, çok sayıda belge incelenmiş ve doküman analizi yapılmıştır. Tarihsel örneklerle ilgili olan ve akademik yazına kaynak olabilecek çok sayıda görsel ve belge de incelenmiş ve yorumsal analiz yapılmıştır. En nihayetinde 2011'de ilan olunan 4. Sanayi Devrimi unsurlarının, şu an farklı otoritelerde, farklı isimlerle (Çizgisel olmayan, Hibrit Savaş gibi) anılan 4. Nesil Savaş'a ne gibi katkılar sunabileceği betimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to prove the assumption that the framework military doctrines (Generations of War) drove the Industrial Revolutions. Some wars from the American Civil War to the Libyan Civil War and the important military equipment used in these wars are emphasized. In the study, first of all, Industrial Revolutions, which were instrumental in the development of military equipment, were examined. Then, the concept of“War Generations”, a concept that has changed until today thanks to the technical blessings of the Industrial Revolutions and was described by the American writer William Lind in 1989, was tried to be explained. After Westphalia, the state phenomenon came to the fore, albeit large and small, and all states were considered equal. According to Lind, the emerging“State Sovereign”order has created a blindness. Non-state elements such as mercenaries, tribes have always existed. The United Nations order and the fact of the Atomic Bomb that emerged after the Second World War made the possibility of war between the two states impossible in terms of both international law and destruction-loss ratio. While this is the case, the military technology and equipment developed by the Industrial Revolutions both affected the war tactics and started to be given to non-state elements, and a new War Generation emerged. Unlike the fourth, the first three Industrial Revolutions are mentioned without an announcement, with issues reflecting their characteristic features (such as mechanical, standard production, computerization/digitalization, respectively) and the naming was made later, unlike the first three, the Fourth Industrial Revolution was announced to the whole world in 2011 in Hannover, Germany. The Fourth Industrial Revolution is predictive as it was announced in advance and its features emerged over the years.Considering the necessity of foreseeing what kind of innovations it will bring VII in military and security issues and the emphasis on these issues in the National Security Strategy Documents of the countries that are permanent members of the UNSC, the importance of the Study becomes evident. All kinds of documents that can be a source for academic literature on these subjects have been examined and document analysis has been made. A large number of visuals and documents related to historical examples and which can be a source for academic literature were also examined and interpreted. Finally, it has been tried to describe how the elements of the 4th Industrial Revolution, which was announced in 2011, could contribute to the 4th Generation War, which is now known by different names (such as Non-Linear, Hybrid War) by different authorities.