Dijital çağda güvenlik stratejileri tasarımı ve yönetimi: Bir model önerisi
Design and management of security strategies in the age of digitalization: A model proposal
- Tez No: 800058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Güvenlik, Güvenlik Stratejisi, Güvenlik Strateji Tasarımı, Dijital Çağ Teknolojileri, Strategy, Security, Security Strategy, Security Strategy Design, Digital Age Technologies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Klasik güvenlik stratejisi tasarımı genellikle; nihai hedef, yöntem/konsept, güç unsurları/araç/kaynak (Ends, Ways, Means) başlıklarından oluşan bir mimari kullanılarak oluşturulmaktadır. Günümüzde, bu mimari temel bir model olarak kabul görmektedir. Bu kapsamda, durum analizi, nihai hedef, güç unsurları/araçlar/kaynaklar, yöntem/konsept, risklerin analizinden oluşan beş safhalı bir süreç kullanılarak klasik güvenlik strateji tasarımının yapılabileceği düşünülmektedir. Ancak klasik strateji tasarım mimarisinin ve sürecinin, süratli değişim ve dönüşüm, teknolojik gelişmeler, yeni güvenlik ortamının ortaya çıkarttığı stratejik şoklar gibi nedenlerden dolayı dijital çağın ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamadığı değerlendirilmektedir. Bu tezde yapılan incelemeler neticesinde, bu problemin yalnızca bir strateji tasarım ve yönetim modeli oluşturulması ile çözülemeyeceği sonucuna varılmıştır. Bu çerçevede, beş konu üzerinde odaklanılması gerektiği kıymetlendirilmektedir. Bunlar; modelleme-prototip üretimi-deneme, periyodik değerlendirme sistemi, yeni güvenlik stratejisi modeli, strateji yönetim sistemi, dijital çağ teknolojilerinin kullanımı olarak ifade edilebilir. Her konu için tezde ayrı bir model önerisi yapılmıştır. Bu beş modelin bütüncül bir şekilde kullanılması dijital çağa uygun bir modelin oluşturulmasını sağlayabileceği düşünülmektedir. Genel olarak nitel araştırma tekniklerinden keşfedici ve betimleyici yöntemler kullanılarak, tümden gelim tekniği ile tez konusu incelenmiştir. Tezin genelinde geçmişteki kişisel deneyimlerden ağırlıklı olarak faydalanılmıştır. Metin ve süreç analiz yöntemleriyle keşfedici bir bakış açısıyla klasik güvenlik stratejisi modeli kapsamlı bir şekilde ortaya konulmuştur. Dijital çağın ortaya çıkarttığı yeni sorunlar, sınamalar ve bunların güvenlik stratejilerinin tasarımı ve yönetimine muhtemel etkileri keşfedici bir bakış açısıyla, kişisel gözlem, durum analizi, metin analizi ve deneyimlerden faydalanılarak incelenmiştir. Dijital çağın getirdiği şartlar ve etkiler ile çağdaş teknolojilerin stratejik tasarıma ve yönetime etkileri yorumlanarak, problem sahalarına çözüm getirebilecek yeni bir model oluşturulmuştur. Tezde, yapılan incelemeler neticesinde; klasik modelin dijital çağın ihtiyaçlarına cevap veremediği sonucuna ulaşılmış ve dijital çağ teknolojilerinin kullanımını içeren, beş konu başlığından oluşan yeni bir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most commonly used format of a classic security strategy is; Ends, Ways and Means structure. Today, this architecture is accepted as a basic model. In this context, it is thought that a classical security strategy design can be formulated by using a five-stage process consisting of the situation analysis, final objective, instrument of power/means/resources, concept, analysis of risks. However, it is considered that the classical strategy design architecture and process cannot adequately meet the requirements of the digital age due to reasons such as rapid change and transformation, technological developments, and the strategic shocks caused by the new security environment. As a result of the examinations in this thesis, it has been concluded that this problem cannot be solved only by creating a strategy design and management model. In this framework, it is appreciated that five issues should be focused on. These are; modelling-prototype production-experimentation, periodic assessment system, new security strategy model, security strategy management system and use of digital age technologies. A separate model proposal was made for each subject in the thesis. It is thought that using these five models in a holistic way can create a model suitable for the digital age. In general, using exploratory and descriptive methods from qualitative research techniques, the thesis topic was examined with the deductive technique. Throughout the thesis, personal experiences in the past have been mainly utilized. The classical security strategy model has been comprehensively presented with an exploratory point of view with text and process analysis methods. The new problems and challenges of the digital age and their possible effects on the design and management of security strategies are examined from an exploratory point of view, using personal observation, case studies, text analysis and experiences. By interpreting the conditions and effects of the digital age and the effects of contemporary technologies on strategic design and management, a new model has been created that can bring solutions to problem areas. In the thesis, as a result of the examinations; It was concluded that the classical model could not meet the needs of the digital age, and a new model consisting of five topics, including the use of digital age technologies, was proposed.