Kliniğimizde 24-28. gebelik haftaları arasında yapılan 50 gr ogtt sonuçları 130-140 mg/dl arasındaki hastaların postpartum değerlendirilmesi
Obstetri̇cs outcomes and postpartum assessment of patients with results of between 130-140 mg/dl values in 50-gr ogtt performed duri̇ng pregnancy in our center
- Tez No: 800065
- Danışmanlar: UZMAN HALENUR BOZDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestational diabetes, pregnancy, oral glucose tolerance test
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: SSK İstanbul Göztepe Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gestasyonel diabetes mellitus (GDM) taramasında 24-28 haftalar arasında yapılan 50 mg OGTT sonuçları iki eşik değer kullanılmakta olup, Eşik değer olan 130 mg/dl ile 2.eşik değer olan 140 mg/dl arasındaki hastaların postpartum değerlendirilmesi ve bu hastaların sonuçlarının sonuçlarının 130 mg/dl altında olan hastalarla karşılatırılmasının yapılması.. Yöntem: Çalışmamızda, 24-28 gebelik haftasındaki 92hastanın 50 gr OGTT sonuçlarına göre iki grup oluşturuldu. 1. Grup OGTT sonuçları 130 mg/dl altında olan hastalardan oluşan 46 kişilik grup,2 grup OGTT sonuçları 130 -140 mg/dl arasında olan hastalardan oluşan 2.gruptu..Postpartum 6. haftasını tamamlayan hastalara 75 gr OGTT uygulandı. Ve Gestasyonel diabet tanısı almayan fakat riski olan populasyonda doğum sonrasın yapılan tolerans testinde diabet oranları araştrıldı.Hastaların obstetrik anamnezleri, özgeçmişleri, soygeçmişleri ve fizik muayene bulguları kaydedildi. Hastaların adı, soyadı, yaşı, boy,kilo,gravidası,paritesi, iri bebek öyküsü, abortus ve yaşayan çocuk sayıları, önceki gebelikleri, ailede diyabetes mellitus öyküsü ,ilaç kullanımı, doğum haftaları ,doğum şekilleri,ve bebeklerin doğum kiloları sorgulandı ve kayıt edildi.. kaydedildi. İki grubunun verileri karşılaştırıldı. Bulgular: yaptığımız çalışmada 50 gr OGTT test sonucu 130 mg/dl altında gelen grubumuz ile 50gr OGTT sonucu 130-140 arasında gelen ikinci grubumuz karşılaştırıldı. Hasta grupları arasında yaş ortalaması, vücut kitle indeksleri, benzerdi. Hastaların gravida , abortus ve küretaj sayılarının ortalamaları açısından anlamlı fark görülmedi.hastalarda makrozomik bebek doğurma olup olmadığı araştırıldı ve görüldü ki makrozomik bebek doğum öyküsü olan hastalarda ortalama OGTT sonuçları anlamlı olarak daha fazla idi. 2. Grup hasta olan ve 50 gr OGTT sonucu 130-140 arasında cıkan hasta grubunda ailede diabet öyküsü anlamlı olarak daha fazla bulundu.ve bu hasta grubunun postpartum incelemesinde sezaryan oranlarının daha fazla ortalama bebek kilolarının daha fazla olduğu iki grup arasında anlamlı fark olduğu görüldü. Sonuç: Gestasyonel diyabet ilk kez gebelikte ortaya çıkan ya da gebelik sırasında tanı konulan glukoz tolerans bozukluğudur. Farklı toplumlarda %1–14 oranlarında bildirilmek- tedir. Sıklığı giderek artmaktadır. Tarama testleri genellikle gebeliğin 24–28. haftalarında yapılmaktadır. Erken tanı ve yakın takiplerle günümüzde komplikasyon oranları son derece azalmıştır. Bu hastaların postpartum dönemde Tip 2 diyabet gelişimi yönünden bilgilendirilmeleri ve takip edilmeleri gerekmektedir. Bizim çalışmamızda gösterdiğimiz gibi gestasyonel diabet açısından bir ya da birden fazla risk faktörü taşıyan hastaları gestasyonel diabet tanısında sonuçları normal olabilir. Fakat bu hastaların postpartum değerlendirilmelerinde makrozomi ve sezaryan oranları artmıs olarak bulunmuştur. Ve bu grup hastalarında dikkatli değerlendirilmeleri gerekir .
Özet (Çeviri)
Objectives: Gestational diabetes mellitus screening tests which is 50-gr OGTT generally recommended in 24th-28th weeks of pregnancy. There are two limited value in results, one of this is 130 mg/dl and the second one is 140 mg/dl. We aimed to compare two grup; first is control group is less than 130mg/dl and the second gruop is 130-140md/dl. Material and Methods: In the study; there are 2 groups which emerge 92 patients according to 50-gr OGTT values in the 24th -28th weeks of pregnancy. The first group contains 46 patients whose OGTT values' are under than 130 mg/dl and the second group contains 46 patients whose OGTT values are between 130mg/dl and 140 mg/dl. 75-gr OGTT is tested to patients whose pregnancy are in the end of the 6 weeks. Conclusions: There is no international optimal agreement on diagnosis at the moment for GDM and treatments are challenging. All patients must be protected against hyperglycemia even though their screening test results do not exceed threshold levels.Nowadays the complication rates are very low due to early diagnosis and close chasing. These patients should be followed up after pregnancy for the development of Diabetes Mellitus Type 2.