Tip 1 diyabetes mellitus hastalarında ozmotik frajilite değerlendirilmesi
Evaluation of osmotic fragility in patients with type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 800124
  2. Yazar: SEVDA TADİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ALİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Hematoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, tip 1 diyabetes mellitus, Ozmotik frajilite, Hemoglobin A1c
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Tip 1 diyabetes mellitus hastalarında ozmotik frajilite değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 2-18 arası değişen Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'nde ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde takipli Tip 1 diyabetes mellitus tanılı 74 hasta ve sağlıklı kontrol grubu olarak; büyüme gelişme açısından kontrole gelen ve yapılan kontrollerde mevcut hiçbir hematolojik, endokrin veya diğer kronik hastalık saptanmayan 31 çocuk olmak üzere toplam 105 hasta alındı. Hematolojik ek hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan tüm Tip 1 diyabetes mellitus çocuklar ve sağlıklı kontrol grubu prospektif olarak incelendi. Tüm olguların fizik bakıları, vücut ağırlığı ve vücut boy ölçümleri yapıldı. Kronolojik yaşları sorgulandı. Her iki grubun açlık kan şekerleri parmak ucu ölçülüp not alındı. Çalışma için tüm hastalardan; kan alındı. Bu kanlardan eritrosit indeksleri, biokimyasal parametreler,demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, B12 vitamini, D vitamini, C-reaktif protein ve ozmotik frajilite çalışıldı Bulgular: İnsüline bağımlı tip 1 diyabetes mellitus hastalarında ozmotik frajilite değerleri sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P< 0,05). Açlık kan şekeri ile ozmotik frajilite arasında anlamlı fark saptandı (P< 0,05). Ancak Hemoglobin A1c ile ozmotik frajilite arasında anlamlı fark saptanmadı (P>0,05). İnsüline bağımlı tip 1 diyabetes mellitus hastalarında retikülosit değerleri ile sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P< 0,05). Retikülosit değeri diyabet hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi. İnsüline bağımlı tip 1 diyabetes mellitus hastalarında trigliserid değerleri ile sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P< 0,05). Trigliserid değeri diyabet hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi. İnsüline bağımlıtip 1 diyabetes mellitus hastalarında demir değerleri ile sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P< 0,05). Demir değeri diyabet hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi. İnsüline bağımlıtip 1 diyabetes mellitus hastalarında kalsiyum değerleri ile sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (P< 0,05). Kalsiyum değeri diyabet hastalarında kontrol grubuna göre daha düşük tespit edildi. İnsüline bağımlı tip 1 diyabetes mellitus hastalarında D vitamini değerleri ile sağlıklı kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (P< 0,05). D vitamini değeri diyabet hastalarında kontrol grubuna göre daha düşük tespit edildi. Ayrıca D vitamini ile hemoliz arasında negatif korelasyon olduğu gösterildi. Yani D vitamini düzeyi arttıkça hemolizin azaldığı gösterilmiş oldu. Sonuç: Çalışmamızda tip 1 diyabetes mellitus tanılı çocuklarda ozmotik frajilitenin sağlıklı kontrole göre artmış olduğunu gösterdik. Mevcut sonuçlar her ne kadar diabetik hastalarda artmış eritrosit kırılganlığı ve artmış eritropoez olarak yorumlansa da bunu meydana getiren mekanizmalar tüm ayrıntılarıyla ortaya konamamıştır. Çalışmamızda tip 1 diabetes mellitus hastalarında daha düşük D vitamini ve serum kalsiyum düzeylerinin olduğu, artmış trigliserit seviyeleri gibi birçok sonuç ortaya konmuş ancak tüm bunların arasında nasıl bir ilişki olduğu net açıklanamamıştır. Tüm bu parametrelerin eritrositler üzerindeki etki mekanizması ve birbirleriyle bağlantılarını açıklamak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızın; tip 1 diabetesmellitus hastalarında sadece ozmotik frajilite artışı tespitiyle kalmayıp bunun etyolojisinde yer alabileceğini düşündüğümüz D vitamini, kalsiyum ve trigliserit gibi birçok parametre ile gelecekte yapılacak çalışmalara da yol gösterici nitelikte olması yönüyle kıymetli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of osmotic fragility in patients with type 1 diyabetes mellitus. Materials and Methods: As a healthy control group, 74 patients with a diagnosis of Type 1 diabetes mellitus followed in the Pediatric Endocrinology Polyclinic and Pediatric Health and Diseases Service aged 2-18 years were included in the study; A total of 105 patients, 31 children, who came to the control for growth and development and who did not have any hematological, endocrine or other chronic diseases in the controls, were included. Patients with additional hematological disease were excluded from the study. All type 1 diabetes mellitus children and healthy control group included in the study were prospectively analyzed. Physical examination, body weight and height measurements of all cases were performed. Their chronological ages were questioned. Fasting blood sugars of both groups were measured with finger tips and noted. From all patients for the study; blood was drawn. From these blood, erythrocyte indices, biochemical parameters, iron, iron binding capacity, ferritin, vitamin B12, vitamin D, C-reactive protein and osmotic fragility were studied. Results: Osmotic fragility values in the patients with Type 1 diabetes mellitus were found to be significantly higher than the children in the healthy control group (P0.05). Reticulocyte levels were found to be significantly higher in patients with insulin-dependent type 1 diabetes mellitus than in the healthy control group (P< 0.05). The reticulocyte value was found to be higher in diabetic patients than in the control group. Triglyceride values were found to be significantly higher in patients with insulin-dependent type 1 diabetes mellitus than in the healthy control group (P< 0.05). Triglyceride value was found to be higher in diabetic patients than in the control group.