Over kanseri tanılı hastalarda preoperatif panimmün inflamasyon değerinin ca125 değeri ile ilişkisi, optimal sitoredüksiyonu ve prognozu öngörmedeki prediktivite gücünün araştırılması
The relationship of preoperative panimmune inflammatory value and ca125 value in patients diagnosed of ovarian cancer, investigation of the power of predictivity in prediction of optimal cytoreducation and prognosis
- Tez No: 800125
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pan-immun inflamasyon değeri (PIV), CA125, Over kanseri, Optimal sitoredüksiyon, Sağkalım, Pan-immune inflammation value (PIV), CA125, Ovarian cancer, Optimal cytoreduction, Survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Tümör mikroçevresinin ve kronik inflamasyonun kanserdeki terapötik rolünden yararlanıldığı gibi kontrolsüz inflamatuar yanıtın ölçümü, kanser prognozunu tahmin etmede biyobelirteç olarak kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı; jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin en sık nedeni olan over kanserlerinde periferik kan sayımı indekslerinden olan pan-immün inflamasyon değerinin (PIV) preoperatif son 1 aylık dönemdeki değerini aynı dönemdeki serum CA-125 değeri ile karşılaştırmak ve bunların postoperatif cerrahi evrelemeyi (FİGO), optimal sitoredüksiyonu, prognoz ve sağkalımı öngörmede kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 – Ağustos 2022 tarihleri arasında kliniğimizde malignite şüphesiyle debulking operasyonu uygulanan ve patoloji sonucuna göre over kanseri tanısı almış 62 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların preoperatif son 1 aylık dönemdeki serum CA-125 ve PIV değerleri tespit edildi. Patoloji sonuçları, ameliyat notları ve görüntüleme raporlarına bakılarak hastaların FİGO evrelemesi yapıldı. Rezidü tümör yüküne göre yapılan sitoredüksiyon tipi belirlendi. İstatistiksel analizler SPSS ver. Windows için sürüm 23.0 istatistik programı kullanılarak uygun istatiksel yöntemlerle yapıldı. Bulgular: Çalışmamız over kanserli hastalarda preoperatif serum CA-125 değerleri ile PIV değerlerini karşılaştıran ilk ve tek çalışmadır. Bu iki değerin birbiri ile istatistiksel olarak bir ilişkisi bulunmamasına rağmen (p=0,056; r=0,244) her ikisinin de hastalığın evresi, uygulanan sitoredüksiyon tipi ve hastalıksız sağkalım ile istatistiksel olarak ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Serum CA-125 değeri overall sağkalım süresi ile ilişkilendirilememiş (p=0,534; r=-0,080) ancak PIV değerinin overall sağkalım süresi ile de istatistiksel olarak ilişkisi olduğu (p=0,019; r=-0,298) bulunmuştur. Ancak sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değerleri ve ROC eğrisi altında kalan alanlar incelendiğinde optimal sitoredüksiyonu öngörebilme açısından preoperatif PIV değerinin serum CA-125'e üstünlüğü izlenmemiştir. Sonuç: Preoperatif PIV değeri serum CA-125 değeri ile korele olmasa da her ikisinin de birbirinden bağımsız olarak yüksek değerlerinin geç cerrahi evre, kötü hastalıksız sağkalım süresi ve suboptimal sitoredüksiyonla ilişkisi olduğu gözlenmiş, PIV değerinin CA-125'e üstünlüğü olmadığı görülmüştür. Ancak PIV değeri bağımsız bir biyobelirteç olarak kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın tek merkezli olması nedeniyle örneklem büyüklüğü kısıtlıdır. Çok merkezli, daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip, daha uzun takip süreli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamız hedefe özel tedavileri ve bu tedavilere olan yanıtı değerlendirme açısından farklı çalışmalara ışık tutabilir. Bunun için PIV'ın tedavi takibinde de değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Utilizing the therapeutic role of tumor microenvironment and chronic inflammation in cancer, measurement of uncontrolled inflammatory response can be used as a biomarker to predict cancer prognosis. The aim of this study; Comparing the value of pan-immune inflammation value (PIV), which is one of the peripheral blood count indexes, in the last 1 month preoperatively in ovarian cancers, which is the most common cause of death due to gynecological cancers, with the serum CA-125 value in the same period and evaluate whether they can be used to predict postoperative surgical staging (FIGO), optimal cytoreduction, prognosis, and survival. Material and Methods: Between January 2015 and August 2022, 62 patients who underwent debulking operation with suspicion of malignancy in our clinic and were diagnosed with ovarian cancer according to the pathology results were retrospectively analyzed. Serum CA-125 and PIV values of the patients in the last 1 month preoperatively were determined. FIGO staging of the patients was performed by looking at the pathology results, surgery notes and imaging reports. The type of cytoreduction performed according to the residual tumor burden was determined. Statistical analysis SPSS ver. It was done with appropriate statistical methods using the version 23.0 statistical program for Windows. Results: Our study is the first and only study comparing preoperative serum CA-125 values with PIV in patients with ovarian cancer. Although these two values were not statistically correlated with each other (p=0.056; r=0.244), both were found to be statistically related to the stage of the disease, the type of cytoreduction applied, and disease-free survival. Serum CA-125 value was not associated with overall survival time (p=0.534; r=-0.080), but PIV value was also found to be statistically associated with overall survival time (p=0.019; r=-0.298). However, when sensitivity, specificity, positive predictive values and areas under the ROC curve were examined, no superiority of preoperative PIV over serum CA-125 was observed in terms of predicting optimal cytoreduction. Conclusion: Although the preoperative PIV was not correlated with the serum CA-125 value, it was observed that the high values of both independently of each other were associated with late surgical stage, poor disease-free survival, and suboptimal cytoreduction, and it was observed that the PIV value was not superior to CA-125. However, the PIV value has the potential to be used as an independent biomarker. The sample size of this study is limited as it is a single center study. Further multicenter studies with larger sample sizes and longer follow-up are needed. Our study may shed light on different studies in terms of evaluating target-specific treatments and the response to these treatments. For this, there is a need for studies in which PIV is also evaluated in the treatment follow-up.