Çocuk yoğun bakım ünitesine bilinç değişikliği ile yatan 1 ay-18 yaş arası çocuk hastaların; Etiyolojik nedenler, klinik, laboratuvar özellikleri, tedavi ve prognozları açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 800126
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜRKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilinç Değişikliği, Etiyoloji, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Prognoz, Change of Consciousness, Etiology, Pediatric Intensive Care Unit, Prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Pediatri pratiğinde bilinç değişikliği sık karşılaşılan acil durumlardan biridir. Bilinç kişinin kendinden ve etrafından haberdar olmasıdır. Bilinç değişikliği letarji, stupor, konfüzyon, deliryum, koma olarak sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde pediatride yapılan çalışmalar arasında bilinç değişikliği konusunda az sayıda çalışma mevcuttur. Bizim çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitesine bilinç değişikliği ile yatışı yapılıp takip ve tedavi edilen hastaların etiyolojik nedenleri, klinik özellikleri, laboratuvar özellikleri, tedavi ve prognozları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde 1 Ocak 2020- 1 Ocak 2022 tarihleri arasında bilinç değişikliği ile yatışı yapılıp takip ve tedavi edilen 1ay-18 yaş arası 195 çocuk hasta dahil edilmiştir. Etiyolojik nedenleri, klinik ve laboratuvar özellikleri, tedavi ve prognozları açısından değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 82,4 ay idi. Hastaların %56,9'u erkek idi. En sık görülen etiyolojik neden enfeksiyöz-inflamatuar nedenler olarak saptandı. Diğer etiyolojik nedenler görülme sıklığına göre hipoksi-iskemi, travma, epileptik nöbet, metabolik, intoksikasyon, vasküler ve intrakraniyal basınç artışı olarak saptandı. Hastaların prognoz durumu incelendiğinde; %62,1'inin iyi prognoz olduğu, %37,9'unun kötü prognoz olduğu saptandı. Mortalite oranı %26,2 olarak saptandı. Hastaların prognozu ile mekanik ventilatör ihtiyacı, nörolojik muayene, GKS, bilinç durumu, etiyolojik nedenler arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Çocukluk yaş grubunda bilinç değişikliği ile başvuran hastaların etiyolojisini, klinik ve laboratuvar özelliklerini, tedavi ve prognozlarını değerlendiren yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple ülkemizde çok merkezli, geniş örneklemli, prospektif olarak yürütülecek çalışmalara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Change of consciousness is one of the most common emergencies in pediatric practice. Consciousness is the awareness of himself and his surroundings. Altered state of consciousness are classified as lethargy, stupor, confusion, delirium and coma. There are few studies on change of consciousness among the studies conducted in pediatrics in our country. In our study, it was aimed to evaluate the patients who were admitted to the pediatric intensive care unit with a change in consciousness, followed up and treated, in terms of etiological causes, clinical features, laboratory characteristics, treatment and prognosis. Materials and Methods: 195 pediatric patients aged 1 month to 18 years, who were hospitalized, followed up and treated with a change in consciousness between January 1, 2020 and January 1, 2022 in the Pediatric Intensive Care Unit of the University of Health Sciences Ankara City Hospital Children's Hospital were included. It was evaluated in terms of etiological causes, clinical and laboratory features, treatment and prognosis. Results: The mean age was 82.4 months. The males were 56.9% of the patients. The most common etiological cause was found to be infectious-inflammatory causes. It is followed by hypoxia-ischemia, trauma, epileptic seizure, metabolic, intoxication, vascular and intracranial pressure increase, respectively. It was determined that 62.1% had a good prognosis and 37.9% had a poor prognosis. The mortality rate was found to be 26.2%. There was a statistically significant relationship between the prognosis of the patients and the need of mechanical ventilation support, neurological examination, GCS, state of consciousness and etiological causes. Conclusion: There are not enough studies evaluating the etiology, clinical and laboratory characteristics, treatment and prognosis of patients presenting with a change in consciousness in the childhood age group. There is a greater need for multicenter, large sample, prospective studies in our country. There was a statistically significant relationship between the prognosis of the patients and GCS score, need of ventilator support, state of consciousness, neurological examination and etiological causes.