Sigara bağımlılığına karşı geliştirilen eğitim yazılımının lise öğrencilerinin bilgi düzeylerine ve olumlu duygu gelişimlerine etkisi
The effect of educational software developed against smoking addiction on the knowledge level and positive emotion development of high school students
  1. Tez No: 800156
  2. Yazar: MERVE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, lise öğrencileri, eğitim yazılımı, bağımlılıkla mücadele, Cigarette addiction, high school students, educational software, fight addiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma“Sigaraya Değil Hayata Bağlan”adlı eğitim yazılımının lise öğrencilerinin sigara zararları hakkındaki bilgi düzeylerine ve sigara karşıtı duygudurum gelişimlerine etkisini incelemek için yapılmıştır. Araştırmanın deney aşaması 10. sınıfta öğrenim görmekte olan 35'i kız 26'sı erkek olan 61 lise öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Her öğrenciye öncelikle araştırma sürecinde kullanılan ölçek ön-test olarak uygulanmıştır. Ardından, eğitim yazılımı öğrencilere iki ders saati içerisinde sunulmuştur. Sonrasında son-test uygulanmıştır. Son olarak ön-test ve son test sonuçları SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda sigara bağımlılığına karşı geliştirilen eğitim yazılımının lise öğrencilerinin bilgi düzeylerine olumlu katkısının olduğu ancak duygudurum düzeylerine yönelik anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sigara bağımlılığına karşı geliştirilen eğitim yazılımı cinsiyet açısından incelendiğinde kız öğrencilerin hem bilgi düzeylerine hem de duygudurum düzeylerine yönelik anlamlı düzeyde olumlu katkısının olduğu, erkek öğrencilerin ise sadece bilgi düzeylerine anlamlı düzeyde olumlu katkısının olduğu, duygudurum düzeylerine yönelik anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of the educational software named“Connect to Life, Not Cigarettes”on high school students' knowledge about smoking harms and their anti-smoking mood development. The experimental phase of the research was conducted with 61 high school students, 35 of whom were girls and 26 of whom were boys, studying in the 10th grade. First of all, the scale used in the research process was applied to each student as a pre-test. Afterwards, the educational software was presented to the students within two course hours. Afterwards, the post-test was applied. Finally, the pre-test and post-test results were analyzed using the SPSS statistical program. As a result of the statistical analyzes, it was concluded that the educational software developed against cigarette addiction had a positive contribution to the knowledge levels of high school students, but there was no significant difference in terms of mood levels. When the educational software developed against cigarette addiction was examined in terms of gender, it was concluded that female students had a significant positive contribution to both their knowledge levels and mood levels, while male students only had a significant positive contribution to their knowledge level, and there was no significant difference in their mood levels.